Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita historiasta: Liftarimurhat

Suomea järkytti 70-luvun alussa kolmen liftaritytön surma. Ensimmäinen tapaus sattui heinäkuussa ja jatkoa murhalle tuli elokuussa, kun kaksi tyttöä katosi liftausreissulla Hyvinkäälle.

Heinäkuun 11. vuonna 1971 23-vuotias Salme Metsänikula oli tulossa linja-autolla äitinsä syntymäpäiviltä kotiseudultaan Ummeljoelta takaisin opiskelukaupunkiinsa Turkuun. Hän ehti Korialle saakka, kunnes katosi jäljettömiin.

Elokuun 14:nä päivänä, noin kuukausi Salmen katoamisesta, 17-vuotiaat Pirjo Laiho ja Ritva Raijas lähtivät liftaamalla Helsingin Pitäjänmäestä tätinsä luo Hyvinkäälle. Perille Hyvinkäälle hekään eivät kuitenkaan koskaan päässeet.

Kun ensimmäinen tyttö löydettiin kuolleena ja kahden muun kadonneen tytön tavaroita kerättiin eri puolilta Etelä-Suomea, alettiin epäillä henkirikosta. Syylliseksi osoittautui omaisuusrikoksia tehnyt Ensio Koivunen.

Poliisille juttukokonaisuuden tutkinnasta muodostui laajin ja monivaiheisin vuosikymmeneen. Rikosten selvittämisessä yleisön vihjeillä ja sattumallakin oli merkittävä osuus. Julkisuudessa tapahtumia kutsuttiin Liftarimurhiksi.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy

Kommentit