Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita historiasta: Liftarimurhat

Suomea järkytti 70-luvun alussa kolmen liftaritytön surma. Ensimmäinen tapaus sattui heinäkuussa ja jatkoa murhalle tuli elokuussa, kun kaksi tyttöä katosi liftausreissulla Hyvinkäälle.

Heinäkuun 11. vuonna 1971 23-vuotias Salme Metsänikula oli tulossa linja-autolla äitinsä syntymäpäiviltä kotiseudultaan Ummeljoelta takaisin opiskelukaupunkiinsa Turkuun. Hän ehti Korialle saakka, kunnes katosi jäljettömiin.

Elokuun 14:nä päivänä, noin kuukausi Salmen katoamisesta, 17-vuotiaat Pirjo Laiho ja Ritva Raijas lähtivät liftaamalla Helsingin Pitäjänmäestä tätinsä luo Hyvinkäälle. Perille Hyvinkäälle hekään eivät kuitenkaan koskaan päässeet.

Kun ensimmäinen tyttö löydettiin kuolleena ja kahden muun kadonneen tytön tavaroita kerättiin eri puolilta Etelä-Suomea, alettiin epäillä henkirikosta. Syylliseksi osoittautui omaisuusrikoksia tehnyt Ensio Koivunen.

Poliisille juttukokonaisuuden tutkinnasta muodostui laajin ja monivaiheisin vuosikymmeneen. Rikosten selvittämisessä yleisön vihjeillä ja sattumallakin oli merkittävä osuus. Julkisuudessa tapahtumia kutsuttiin Liftarimurhiksi.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto