Hyppää pääsisältöön

Pekka Tarkka: Joel Lehtonen 1. osa

Elämäkerran ensimmäinen osa kuvaa kirjailija Joel Lehtosen elämää vuosina 1881-1917. Teos kertoo Lehtosen uskomattomasta elämästä ja samalla tuon ajan Suomesta ja sosiaalihistoriasta.

Tietolaatikko

Pekka Tarkka (s. 1934)

Mieleltään järkkynyt äiti hylkäsi puolivuotiaan poikansa lehtoon, josta kylän naiset pelastivat hänet kaupattavaksi huutolaismarkkinoilla. Kolmivuotiaana Lehtosta onnisti, kun papinleski Augusta Wallenius osti ja koulutti hänet. Syystäkin Pekka Tarkka kutsuu häntä onnenpojaksi.

Kirjailija Joel Lehtonen oli monipuolisesti sivistynyt ja erittäin kielitaitoinen. Nuorena hän oli levoton eikä osannut asettua oikein mihinkään. Lehtonen matkusti paljon Italiassa, Sveitsissä, Pariisissa ja Tunisiassa. Levoton hän oli myös suhteessa naisiin. Tarkka kirjoittaa kuinka Lehtosella oli paljon naisia - pitkäaikaisin ja tärkein rakastettu oli naimisissa oleva Sylvia Avellan.

Pekka Tarkka on tutkinut vuosikymmenien ajan Joel Lehtosen elämää ja tuotantoa. Elämäkerran ensimmäisessä osassa hän kuvaa hyvin Lehtosen ristiriitaista persoonaa. Hän oli vastakohtien mies. Lehtosen elämässä ja tuotannossa tulevat hyvin esiin syrjäkylä ja keskus, Inhan tila ja Pariisi sekä sivistyneistö ja rahvas.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen