Hyppää pääsisältöön

Pekka Tarkka: Joel Lehtonen 1. osa

Elämäkerran ensimmäinen osa kuvaa kirjailija Joel Lehtosen elämää vuosina 1881-1917. Teos kertoo Lehtosen uskomattomasta elämästä ja samalla tuon ajan Suomesta ja sosiaalihistoriasta.

Tietolaatikko

Pekka Tarkka (s. 1934)

Mieleltään järkkynyt äiti hylkäsi puolivuotiaan poikansa lehtoon, josta kylän naiset pelastivat hänet kaupattavaksi huutolaismarkkinoilla. Kolmivuotiaana Lehtosta onnisti, kun papinleski Augusta Wallenius osti ja koulutti hänet. Syystäkin Pekka Tarkka kutsuu häntä onnenpojaksi.

Kirjailija Joel Lehtonen oli monipuolisesti sivistynyt ja erittäin kielitaitoinen. Nuorena hän oli levoton eikä osannut asettua oikein mihinkään. Lehtonen matkusti paljon Italiassa, Sveitsissä, Pariisissa ja Tunisiassa. Levoton hän oli myös suhteessa naisiin. Tarkka kirjoittaa kuinka Lehtosella oli paljon naisia - pitkäaikaisin ja tärkein rakastettu oli naimisissa oleva Sylvia Avellan.

Pekka Tarkka on tutkinut vuosikymmenien ajan Joel Lehtosen elämää ja tuotantoa. Elämäkerran ensimmäisessä osassa hän kuvaa hyvin Lehtosen ristiriitaista persoonaa. Hän oli vastakohtien mies. Lehtosen elämässä ja tuotannossa tulevat hyvin esiin syrjäkylä ja keskus, Inhan tila ja Pariisi sekä sivistyneistö ja rahvas.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto