Pääsiäisyön jumalanpalveluksen ydinsanoma oli Herran odottaminen. Auringon nousu symboloi Herran kuolleista nousemista. Pääsiäisyö ja aamumessu muodostivatkin aluksi yhden jumalanpalveluksen.
Pitkäperjantain ja lankalauantain (hiljainen lauantai) välillä pidettävän jumalanpalveluksen aiheena on Kristuksen ristiinnaulitseminen ja kuolema Golgatalla.
Jumalanpalveluksessa luetaan Vanhan testamentin pääsiäiskertomuksia ja korostetaan kasteen merkitystä. Perusanoma on se, että Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista ja murtanut kuoleman kahleet.
Pääsiäisyönjumalanpalvelus on ortodoksista kirkkoperinnettä, mutta se on levinnyt myös luterilaisen kirkon piiriin. Ortodoksit toimittavat ensin puoliyönpalveluksen, jota seuraa ristisaatto. Ristisaatossa kierretään kirkko, jonka jälkeen käynnistyy varsinainen pääsiäisyön jumalanpalvelus. Ristisaatolla kuvataan Kristuksen haudalle mirhaa tuovien naisten matkaa.
Vuonna 1985 taltioidun pääsiäisyöpalveluksen toimittaa igumeni Panteleimon ja luostaripapisto, Kuopion ortodoksistaveljeskuoroa johtaa kanttori Jarmo Lehto.