Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Eeva Litmanen

Kaksitoistavuotiaana nuori koulutyttö ilmoittautui avustajaksi Lappeenrannan Kaupunginteatteriin. Siitä saakka näyttelijän ammatti on ollut Eeva Litmaselle ainoa intohimon kohde.

Eeva Litmasen ura on kulkenut teatterin lapsirooleista Radioteatteriin ja Kotikadulle.

Litmanen on näytellyt myös ravintoloissa ja kiertueilla. "Kaipasin aina riskinottoa – en halunnut että ohjaaja määrittelee, millainen näyttelijä olen. Harmitti, että monet roolit menivät toiselle siksi, että ohjaajalla oli tietty mielikuva minusta", sanoo Litmanen.

Litmasen lapsuutta synkensivät isän alkoholismi, vanhempien avioero ja nuoruuden välirikko äidin kanssa. Hän joutui pikkulapsena eristyksiin kulkutautisairaalaan, josta jäi traumaattinen muisto jätetyksi tulemisesta ja yksinäisyydestä.

Nuorena hän rakastui vähän väliä ja usein vääriin ihmisiin. Mutta rohkeus kannattaa aina. Laastarit on keksitty ja saappaat kulkevat eteenpäin. "Murrosikäinen tyttö sisälläni sanoo yhä: Vitsi, mä en anna periksi!"

Ohjelman on toimittanut Marko Gustafsson.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto