Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Eeva Litmanen

Kaksitoistavuotiaana nuori koulutyttö ilmoittautui avustajaksi Lappeenrannan Kaupunginteatteriin. Siitä saakka näyttelijän ammatti on ollut Eeva Litmaselle ainoa intohimon kohde.

Eeva Litmasen ura on kulkenut teatterin lapsirooleista Radioteatteriin ja Kotikadulle.

Litmanen on näytellyt myös ravintoloissa ja kiertueilla. "Kaipasin aina riskinottoa – en halunnut että ohjaaja määrittelee, millainen näyttelijä olen. Harmitti, että monet roolit menivät toiselle siksi, että ohjaajalla oli tietty mielikuva minusta", sanoo Litmanen.

Litmasen lapsuutta synkensivät isän alkoholismi, vanhempien avioero ja nuoruuden välirikko äidin kanssa. Hän joutui pikkulapsena eristyksiin kulkutautisairaalaan, josta jäi traumaattinen muisto jätetyksi tulemisesta ja yksinäisyydestä.

Nuorena hän rakastui vähän väliä ja usein vääriin ihmisiin. Mutta rohkeus kannattaa aina. Laastarit on keksitty ja saappaat kulkevat eteenpäin. "Murrosikäinen tyttö sisälläni sanoo yhä: Vitsi, mä en anna periksi!"

Ohjelman on toimittanut Marko Gustafsson.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto