Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Eeva Litmanen

Kaksitoistavuotiaana nuori koulutyttö ilmoittautui avustajaksi Lappeenrannan Kaupunginteatteriin. Siitä saakka näyttelijän ammatti on ollut Eeva Litmaselle ainoa intohimon kohde.

Eeva Litmasen ura on kulkenut teatterin lapsirooleista Radioteatteriin ja Kotikadulle.

Litmanen on näytellyt myös ravintoloissa ja kiertueilla. "Kaipasin aina riskinottoa – en halunnut että ohjaaja määrittelee, millainen näyttelijä olen. Harmitti, että monet roolit menivät toiselle siksi, että ohjaajalla oli tietty mielikuva minusta", sanoo Litmanen.

Litmasen lapsuutta synkensivät isän alkoholismi, vanhempien avioero ja nuoruuden välirikko äidin kanssa. Hän joutui pikkulapsena eristyksiin kulkutautisairaalaan, josta jäi traumaattinen muisto jätetyksi tulemisesta ja yksinäisyydestä.

Nuorena hän rakastui vähän väliä ja usein vääriin ihmisiin. Mutta rohkeus kannattaa aina. Laastarit on keksitty ja saappaat kulkevat eteenpäin. "Murrosikäinen tyttö sisälläni sanoo yhä: Vitsi, mä en anna periksi!"

Ohjelman on toimittanut Marko Gustafsson.