Hyppää pääsisältöön

Vammaisten oikeuksia annostellaan lusikalla

Vammaisten perusoikeuksia annostellaan lusikalla, sanoo vammaisaktivisti Jenni-Juulia Wallinheimo.

Vaikka yhteiskunta panostaa vammaisten aseman parantamiseen enemmän kuin aiempina vuosina ja vuosisatoina, on todellinen tasa-arvo vielä kaukana. Entisajan vaivaistaloista ei ole päästy kovinkaan pitkälle.

Kun avustavaa henkilökuntaa ei ole tarjolla, monet vammaiset joutuvat olemaan tahtomattaan neljän seinän sisällä. Vammainen ei voi liikkua vapaasti, vaan liikkumista säädellää sillä perusteella, onko avustavaa henkilöstöä tarjolla.

Teksti: Reijo Perälä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto