Hyppää pääsisältöön

Tanjalotta Räikkä: Huominen Eurooppa

Vuoden 1989 euroviisukarsinnoissa kuultiin Gösta Sundqvistin kappale Huominen Eurooppa. Sen esitti Leavings-levyilläkin esiintynyt näyttelijä Tanjalotta Räikkä.

Gösta Sundqvistin säveltämä ja sanoittama, Ahti Marja-ahon sovittama Huominen Eurooppa sai tuomaristolta 39 pistettä ja sijoittui sillä kahdeksanneksi. Finaalin voitti selvin luvuin Anneli Saariston tulkitsema La dolce vita.

Gösta itsekin nähtiin euroviisulavalla, kerran. Tämä tapahtui vuonna 1981, kun Leevi and the Leavings osallistui kisaan kappaleella Sinisilmä, mansikkasuu. Leavingsien viisumenestys lopahti kuitenkin jo alkukarsintoihin. Esiintymisestä on säilynyt vain ääninauha.

Vuonna 1989 karsittiin Kulttuuritalossa ja kisa järjestettiin avoimen kilpailun ja kutsukilpailun yhdistelmänä. Vetonaulaksi tapahtumaan oli hankittu italialainen supertähti Sabrina, joka lauloi illan aikana kaksi kappaletta.

Euroviisuedustajan valitsi asiantuntijaraati, joka arvosti eniten Matti Puurtisen säveltämää La dolce vitaa. Vaikka nimi on italiaa, itse laulu on espanjalaishenkinen. Saariston kanssa lavalla nähtiin myös kitaristit Antero Jakoila ja Bert Karlsson. Saaristo esitti finaalissa myös toisen kappaleen. Oi äiti maa sijoittui kolmanneksi. Väliin kiilasi Cris Owenin säveltämä ja esittämä Vad finns kvar.

La dolce vita päätyi Lausannen Euroviisuissa sijalle seitsemän ja vuonna 2000 se valittiin Suomen kaikkien aikojen euroviisuksi Ylen äänestyksessä.

Lue lisää:

Leevi and the Leavingsin ainoa live-esiintyminen katosi mutta löytyi 38 vuotta myöhemmin: Sinisilmä mansikkasuu

Leevi and the Leavings -yhtyeen ainoa julkinen live-esiintyminen omalla nimellään tapahtui Suomen Euroviisu-alkukarsinnassa 1981. Esityksen kuvanauha oli pitkään kadoksissa. Ainutlaatuinen tallenne löytyi lopulta yhtyeen alkuperäisjäsen Risto Paanasen kotiarkistosta.