Hyppää pääsisältöön

Elokuvaohjaaja Lukas Moodysson

Fucking Åmål ja Lilja 4-ever -elokuvista tunnetuksi tulleen ruotsalaisen elokuvaohjaaja Lukas Moodyssonin uusin elokuva Mammutti käsittelee jälleen lasten asemaa.

Ingmar Bergman on luonnehtinut Malmössa 1969 syntynyttä Moodyssonia uuden ruotsalaisen ohjaajasukupolven yhdeksi tärkeimmäksi tekijäksi.

Moodyssoniin vaikutti vahvasti Bergmanin Fanny ja Alexander -elokuva. Moodysson onkin elokuvissaan kuvannut mm. perheiden sisäistä ahdistusta.

Moodyssonin kaksi ensimmäista elokuvaa Fucking Åmål (1998) ja Kimpassa (2000) olivat molemmat eräänlaisia moraliteetteja, joissa oli onnellinen loppu. Seuraava elokuva Lilja 4-ever (2002) oli synkkä kuvaus Ruotsiin huijatusta prostituoidusta.

Tämän jälkeen Moodysson teki kaksi kokeellista elokuvaa Reikä sydämessä ja Container (2006). Elokuvat herättivät enemmän inhoa kuin ihastusta ja niitä onkin pidetty ohjaajan harha-askeleina.

Viimeisimmässä vuonna 2009 valmistuneessa Mammutti-elokuvassa Moodysson palaa jälleen perinteisen kertovan elokuvan pariin. Aiheena ovat lapset ja vanhemmat, joiden elämä hajoaa urapaineiden alla.

Teksti: Seija Aunila