Hyppää pääsisältöön

Laman kuva: Lottovoittajan loppu

Tosi asiaa suomalaisen talousihmeen nousuhuumasta ja syöksykierteestä. Kuka voitti, kuka hävisi, kuka pelasi väärin?

1980-luvun lopussa Suomen talous eli jatkuvan nousun huumaa. Rahaa tuli ulkomailta Suomeen korkean koron houkuttelemana.

Lisäksi pyörivät omat rahamyllyt, kun pörssiosakkeiden kurssit nousivat ja rahoituslaitokset saivat käyttöönsä uusia välineitä.

Rahalla tehtiin rahaa ja uskoteltiin, että nousu jatkuu ikuisesti. "Tässä kaupassa kaikki ovat voittajia", sanoi sijoittaja Pentti Kouri.

Mitä tästä nousukuumeesta seurasi?
Vielä 80-luvun puolivälissä Suomi oli hintatasoltaan länsimaiden keskitasoa. OECD:n tutkimus kesäkuulta 1991 paljasti surullisen tosiasian: Suomi oli hintatasoltaan maailman kallein maa.

Kun keskityttiin kasinopeliin niin talouden veturi, teollisuus, jäi liian vähälle. Seurauksena oli se, että viennin osuus kansantuotteesta laski ja vienti yksipuolistui entisestään.

Sitten tuli laskun maksamisen aika. Mistä maksaja, kysyttiin, ja katse kääntyi palkansaajaan. Vireillä ollut tulopoliittinen sopimus palkanalennuksineen siirsi lähes kolme miljardia euroa palkansaajilta työnantajille.

Teksti: Timo-Erkki Heino

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto