Hyppää pääsisältöön

Laman kuva: Lottovoittajan loppu

Tosi asiaa suomalaisen talousihmeen nousuhuumasta ja syöksykierteestä. Kuka voitti, kuka hävisi, kuka pelasi väärin?

1980-luvun lopussa Suomen talous eli jatkuvan nousun huumaa. Rahaa tuli ulkomailta Suomeen korkean koron houkuttelemana.

Lisäksi pyörivät omat rahamyllyt, kun pörssiosakkeiden kurssit nousivat ja rahoituslaitokset saivat käyttöönsä uusia välineitä.

Rahalla tehtiin rahaa ja uskoteltiin, että nousu jatkuu ikuisesti. "Tässä kaupassa kaikki ovat voittajia", sanoi sijoittaja Pentti Kouri.

Mitä tästä nousukuumeesta seurasi?
Vielä 80-luvun puolivälissä Suomi oli hintatasoltaan länsimaiden keskitasoa. OECD:n tutkimus kesäkuulta 1991 paljasti surullisen tosiasian: Suomi oli hintatasoltaan maailman kallein maa.

Kun keskityttiin kasinopeliin niin talouden veturi, teollisuus, jäi liian vähälle. Seurauksena oli se, että viennin osuus kansantuotteesta laski ja vienti yksipuolistui entisestään.

Sitten tuli laskun maksamisen aika. Mistä maksaja, kysyttiin, ja katse kääntyi palkansaajaan. Vireillä ollut tulopoliittinen sopimus palkanalennuksineen siirsi lähes kolme miljardia euroa palkansaajilta työnantajille.

Teksti: Timo-Erkki Heino

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto