Hyppää pääsisältöön

Väärää politiikkaa -dokumentti pureutuu lama-ajan päätöksiin ja niiden seurauksiin

Miten taantumasta tuli lama, ja lamasta talouskriisi? Timo-Erkki Heinon toimittama kolmiosainen ohjelmasarja Väärää politiikkaa vuodelta 1994 ruotii lama-ajan päätöksentekoa ja sen seurauksia.

Ohjelmasarja herätti ensiesityksensä jälkeen laajaa keskustelua. ”Heinon ohjelma on äärimmäisen kriittinen, kuten sen nimikin sanoo, mutta se on niin dokumentoitu, että vastaan on vaikea pyristellä.”

Sarjan ensimmäisessä osassa paneudutaan julkisen talouden säästöihin, niiden syihin ja seurauksiin. Heino teilaa käsityksen Suomen julkisen sektorin pöhöttyneisyydestä: menot olivat ennen lamaa alle OECD-maiden keskiarvon. Kun 1990-luvun alussa menoja alettiin leikata, työttömyys kasvoi ja verotulot vähenivät. Suomi ajautui lamakierteeseen.

Toisessa osassa kerrotaan, kuinka lama syveni. Talouspolitiikan epäonnistuminen kärjistyi pakon edessä tehtyyn devalvaatioon. Viennin veto ei auttanut Suomea nousuun. Korot nousivat korkeista huippukorkeiksi, ja investoinneista tuli kannattamattomia. Alkoi konkurssien ja pankkikriisien kausi. Suomesta oli tulossa massatyöttömyyden yhteiskunta: työttömiä oli yli puoli miljoonaa.

Kolmannessa osassa näytetään, miten eriarvoisuus alkoi lisääntyä. Suomi oli ollut pitkään Euroopan tasa-arvoisempia yhteiskuntia. Vuodesta 1990 lähtien tuloerot alkoivat kasvaa. Lama, työttömyys, sosiaaliturvan leikkaukset ja verouudistukset vaikuttivat erityisesti lapsiperheisiin.

Haastateltavina on kansalaisten lisäksi suomalaisia ja ulkomaisia huippuasiantuntijoita, taloustieteilijöitä ja sosiaalipolitiikan tutkijoita.

Teksti: Rita Landström

Kommentit