Hyppää pääsisältöön

Jasmine: Niin kaunis on taivas

Vuoden 1996 viisuja nimitettiin tuoreeltaan farssiksi. Karsintojen tekniikka takkusi niin pahoin, että tulos saatiin kahden päivän viiveellä. Suomi kuitenkin ylsi finaaliin mutta jäi jumbosijalle.

Tietolaatikko

Niin kaunis on taivas -kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Timo Niemi.

Television puhelinäänestykset olivat tulleet muotiin vuosikymmenen alussa. Tekniikka ei kuitenkaan ollut vaatimusten tasolla, eikä äänestyksistä yleensä selvitty ongelmitta.

Euroviisukarsinnoissa 1996 äänestyslinjat kuitenkin tukkeutuivat niin pahasti, että järjestävät tahot syyttivät tapahtuneesta kansaa ja lehdistöä - tapahtumaa oli kuulemma mainostettu liikaa.

Äänestysajan pidennyksen ja ääntenlaskun jälkeen voittajaksi selviytyi sirkeä laulajatar Jasmine (Jasmine Valentin) kappaleella Niin kaunis on taivas.

Toukokuussa Jasmine tavoitteli viisuvoittoa Oslossa. Finaalipaikka oli monelle yllätys, sillä yleisesti arveltiin että tie päättyy esikarsintoihin.

Jasminen esitys Oslossa ei sujunut taaplauksitta sekään. Innostuksissaan hän lauloi kerran kitarasoolon päälle.

Pisteitä kertyi yhdeksän ja sijoitus jäi viimeiseksi. Voitto meni Irlantiin.

Karsintakilpailuk järjestettiin täysin uudistetulla tavalla vuonna 1996, nimittäin Emma-gaalan yhteydessä. Viisuihin pyrkivät sävelmät esitettiin ensin alta pois, sitten jaettiin pystit ja lopuksi oli tarkoitus julkaista karsinnan voittaja, toisin kuitenkin kävi. Suuri puheluryntäys tukki linjat eivätkä puhelut päässeet läpi, joten äänestysaikaa päätettiin jatkaa lauantai-illasta maanantaiaamuun.