Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden raha juoksee bittivirtana

Se on selvä kuin pläkki, että tulevaisuudessa kolikot ja setelit ovat historiaa. Raha on vain bittivirtaa, joka leijuu signaalien välityksellä ympärillämme maksupäätteestä toiseen. Kolikot kuuluvat tulevaisuudessa numismaatikoille, jotka vertailevat niitä keskenään: että joskus meillä oli tuollaisiakin. Pikkupalleriolle syntyessään upotetaan siru ihon alle, jonne Kela alkaa sitten pikkuhiljaa lataamaan lapsilisää kuukausittain. Vanhemmat kartuttavat muksujen varaintoja samaan tapaan kuin virallisetkin tahot, bittivirralla (osoittamalla vaikka lapsosta maksupäätteellä), mutta sillä muutoksella nykyaikaan, että viikkorahaa ei koskaan unohda maksaa. Se kun kilahtaa jälkikasvun siruihin automaattisesti- vanhempien dementiatasosta riippumatta. Maksamisesta tulee niin automaattista tulevaisuudessa, että rahanmenoa ei ehdi edes surkutella, kun se ei koskaan omien käsien kautta juokse. Numerot vilisevät vain bittiavaruudessa kun perheenäiti kävelee kampaajalta ulos uudet kiharat kutreillaan tai liikemies hoippuu ulos hienostoravintolasta kostean illallisen jälkeen. Ulko-oven anturi sanoo kliks, ja samalla sekä perheenäidiltä ja liikemieheltä vähenee sirusta kasa ykkösiä ja nollia.

Olemmehan me jo hyvin pitkällä tuohon kolikottomaan visioon. Nykyään raha virtaa 1-0 numerosarjoina jo verkkopankeissa. Visakortti on tehnyt matkashekkien ja setelinipun kätkemisen kengänvarteen tarpeettomaksi. Kännykällä voi jo ostaa limunaatia automaateista ja maksaa autopesuja. Tulevaisuudessa hoitunee kännykällä vaikka päivähoitomaksut ja autovakuutukset- unohtamatta tietenkään viikottaisen ruokalastin maksamista lähikaupassa. Kohta on kolikkotehtailijoiden päivät luetut, kun virtuaalivaluutta korvaa metallisen. Onneksi meillä on kuitenkin vielä ostoskärryt, jotka nielevät varmaan tulevaisuudessakin niitä 50 senttisiä ja euroja. Kuka nyt koko Suomen ostoskärrykantaa rupeaisi vaihtamaan jonkun typerän kehityksen vuoksi?

Kuva: kolikkovaunuja

p.s. tämän postauksen on kirjoittanut vihainen täti, joka ei ikinä ruokakaupassa asioidessaan löydä taskustaan 50 senttistä tai euroa ostoskärryä varten, vaan tasku kilisee kaksi eurosia ja kaksikymmentäsenttisiä, joilla ei tietenkään tee mitään ostoskärryjä hakiessa.

 • Areenan haku löytää nyt paremmin

  Areena-hakua on uudistettu

  Yksi useimmin kuulluista toiveista Areenan käyttäjiltä on ollut Areenan haun parempi toimivuus. Onkin ilo kertoa, että ensimmäiset askeleet haun kehittämiseksi on nyt tehty. Aiemmin Areenan haku on pitkälti perustunut ohjelmien nimiin. Toisin sanoen hakulaatikkoon on kirjoitettu ohjelman nimi ja käyttäjälle on näytetty nimellä löytyvät ohjelmat.

 • Kotimaisia rikossarjoja rangaistukseksi Suomen kansalle liiasta nordic noirin palvonnasta!

  Toivotut-paketissa Areenassa mm. Raid ja Kiimaiset poliisit

  Syyskuun Toivotut-pakettiin Yle Areenaan on etsitty kissojen, koirien ja vasikoiden avulla suomalaisia rikossarjoja ja -ohjelmia. Rikostarinat kiehtovat ihmismieltä kaikissa muodoissaan. Herääkö meissä jokaisessa poliisi ja rikostutkija? Rikollinen? Vai vetävätkö rikoksen herättämät tunteet rikostarinoiden äärelle? Omia tunteitaan voi tarkastella katsomalla Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raidia, Kiimaisia poliiseja, Harjunpäitä ja Rikostarinoita Suomesta.

 • Areenan Samsung-sovelluksen ongelmia ratkottu

  Samsung-ongelmia ratkottu

  Joitakin Samsungin vuosina 2015 ja 2016 valmistettuja äly-tv-laitteita ja niiden Areena-sovellusta vaivannut vika on korjattu. Ongelmana oli, että kaikki Areena-sisällöt eivät toistuneet laitteilla, jotka olivat saaneet Samsungin julkaiseman sovelluspäivityksen. Ongelma korjattiin tekemällä muutoksia Areenan taustajärjestelmiin.

 • Ikkunoita ihmismieleen - syksyä juhlistetaan palkituilla radiodraamoilla

  Palkittuja radiodraamoja syyskuun alkuun

  Syksyn alkajaisiksi Areenaan julkaistaan viisitoista Sokeain kuunnelmapalkinnolla palkittua radiodraamaa vuosilta 1978-2006. Tarinoiden skaala liikkuu viime vuosisadan alun Pohjanmaalta 1950-luvun Intiaan, huumevieroitusklinikalta koulukiusatun nahkoihin, lapsensa kehityksestä huolestuneiden vanhempien arkeen ja vaimoaan hautaavan miehen huoliin.