Hyppää pääsisältöön

Aira Samulinin elämäntanssi

Aira Samulinin energisyys on vienyt hänet läpi lukemattomien tanssiaskelien ja henkilökohtaisten tragedioiden. Eikä siinä kaikki: sitä on riittänyt jaettavaksi toisillekin. Riikka Heinon vuonna 2009 ohjaama hieno henkilökuva piirsi koko kansan tuntemasta tanssitaiteilijasta näköisensä kuvan.

Aira Samulinin tanssijanura alkoi 2,5-vuotiaana äidin jaloissa kansantanhuilla. 1940-luvulla Aira jo tanssi työkseen - ja kouluttautui myös tanssituomariksi. "Ällistyttävää, että sellaistakin tehtiin jo silloin."

Nuorena solmittu avioliitto oli vaikea. Raskaita aikoja koettiin myös, kun Pirjo-tytär teini-iässä sairastui skitsofreniaan.

1960-luvulla Aira uudisti muotialaa perustamalla tanssivan mannekiiniryhmän, Rytmikkäät. Tanssien koreografia tehtiin esiteltävien vaatteiden ehdoilla, ei toisin päin.

Rytmikkäät-ryhmä laajeni pian kokonaiseksi tanssikouluksi. Muotitanssit kiinnostivat, ja kuumimpina vuosina 1970-1980-lukujen taitteessa Vanhan polin tanssisaliin oli todellista tunkua.

Eikä turhaan, saattoihan opettajana olla vuorossa itse Suomen John Travolta! Nykyisin Airan poikaa Jaria huvittaa, että hänet edelleen muistetaan sillä nimellä, "eihän se ollut kuin pieni pyrähdys mun elämässä".

Mullistavan ajanjakson Suomen historiassa elänyt Aira oli vuonna 2009 kiireinen kuten aina. Tärkein esine on kalenteri, "siinä on mun koko tulevaisuus".

Tanssiuransa ohella Samulin on omistautunut mielenterveys- ja vanhustyöhön sekä ollut mukana politiikassa.

Mun tärkein esine on kalenteri. Siinä on mun koko tulevaisuus!― Aira Samulin vuonna 2009

Lue lisää:

Airan tanssitunnilla

Kolme yks, kolme yks, kaks kaks, kaks yks yks. Helppoa! Mutta tämä oli vasta popcornia. Miten taittuu macarena, tekno, hiphop tai hushus? Aira Samulin on opettanut meille muotitansseja 1960-luvulta lähtien

Lue lisää:

Fakta homma: Pirre ja Hansu Aira Samulinia tapaamassa

"Te ette ruikuta, se on hienoo!" toteaa Pirre ihailemalleen Aira Samulinille. Ikinuori Aira Samulin tarjoaa Pirrelle ja Hansulle kahvit ja tuoretta karjalanpiirakkaa Hyrsylän mutkassa.

Lue lisää:

Tanssinopettaja Jari Samulin kutsuu diskotansseja mieluummin muotitansseiksi

Jari Samulin haluaa liikkumatilaa

Helsinkiläinen tanssinopettaja kutsuu diskotansseja mieluummin muotitansseiksi. "Ne syntyvät ajan hengestä - tulee tunne että nyt pitää mennä tällä tavalla."

Lue lisää:

Aira Samulin kohtasi Tankavaaran Travoltat

Lapin miehet Nipa ja Niila lähtevät Aira Samulinin diskotanssikursseille vuonna 1979. Ohjelmassa tanssi vaikutti karatelta, mutta oikeat otteet löytyivät pian.

Keskustele