Hyppää pääsisältöön

Edea: Aava

Vuonna 1998 Suomea edusti unenomainen Edea ja kappale Aava. Leijaileva soundi jakoi ihmisten mielipiteet niin Suomessa kuin muuallakin, ja sijoitus jäi 15:nneksi.

Tietolaatikko

Kappaleen Aava on säveltänyt Aleksi Ahoniemi, sanoituksen teki Tommy Mansikka-Aho.

Voittajaksi selviytyi Edea-yhtye kappaleellaan Aava. Taakse jäivät mm. Jari Sillanpää, Nylon Beat ja Ultra Bra.

Kappale ei ollut tyypillinen euroviisusävelmä, vaan yhdistelmä poppia, ambientia ja maailmanmusiikkia. Suomalaista väriä antoi kantele, jonka soinnut tosin tulivat nauhalta.

Aavan sanoista nousi kisan jälkeen kohu. Laulettiinko siinä suomea ollenkaan? Kyllä laulettiin, tosin vain seitsemästä sanasta muodostettuja muutamaa lausetta.

Birminghamissa Edean solisti Marika Krook sairastui poskiontelotulehdukseen kesken kisaviikon eikä kyennyt finaalissa laulamaan kappaleen korkeinta säveltä, kolmeviivaista d:tä.

Joko siitä tai jostakin muusta syystä johtuen Suomen sai kokoon 22 pistettä. Sijoitus oli 15.

Voiton vei Israelin Dana International ja kappale Diva.

Sami Aaltosen ja Olga K:n juontamassa karsinnassa Suomen viisuedustaja valittiin kahden raadin ja yleisöäänestyksen yhteispäätöksellä. Raatien mielipiteet hajaantuivat täysin sillä yleisön suursuosikki Jari Sillanpää jäi kokonaiskilpailussa toiseksi ja euroviisufaneista koostuneen raadin ykkönen Nylon Beat kolmanneksi, kun yhteispisteissä voittoon nousi Aava.

Karsinnassa kuultiin paljon muitakin tunnettuja esiintyjiä, kuten Ultra Bra, Sari Kaasinen ja Samuli Edelmann yhdessä Sanin kanssa. Lisäksi ohjelmassa esiintyi englantilainen sopraano Sarah Brightman.