Hyppää pääsisältöön

Edea: Aava

Vuonna 1998 Suomea edusti unenomainen Edea ja kappale Aava. Leijaileva soundi jakoi ihmisten mielipiteet niin Suomessa kuin muuallakin, ja sijoitus jäi 15:nneksi.

Tietolaatikko

Kappaleen Aava on säveltänyt Aleksi Ahoniemi, sanoituksen teki Tommy Mansikka-Aho.

Voittajaksi selviytyi Edea-yhtye kappaleellaan Aava. Taakse jäivät mm. Jari Sillanpää, Nylon Beat ja Ultra Bra.

Kappale ei ollut tyypillinen euroviisusävelmä, vaan yhdistelmä poppia, ambientia ja maailmanmusiikkia. Suomalaista väriä antoi kantele, jonka soinnut tosin tulivat nauhalta.

Aavan sanoista nousi kisan jälkeen kohu. Laulettiinko siinä suomea ollenkaan? Kyllä laulettiin, tosin vain seitsemästä sanasta muodostettuja muutamaa lausetta.

Birminghamissa Edean solisti Marika Krook sairastui poskiontelotulehdukseen kesken kisaviikon eikä kyennyt finaalissa laulamaan kappaleen korkeinta säveltä, kolmeviivaista d:tä.

Joko siitä tai jostakin muusta syystä johtuen Suomen sai kokoon 22 pistettä. Sijoitus oli 15.

Voiton vei Israelin Dana International ja kappale Diva.

Sami Aaltosen ja Olga K:n juontamassa karsinnassa Suomen viisuedustaja valittiin kahden raadin ja yleisöäänestyksen yhteispäätöksellä. Raatien mielipiteet hajaantuivat täysin sillä yleisön suursuosikki Jari Sillanpää jäi kokonaiskilpailussa toiseksi ja euroviisufaneista koostuneen raadin ykkönen Nylon Beat kolmanneksi, kun yhteispisteissä voittoon Aava.

Karsinnassa kuultiin paljon muitakin tunnettuja esiintyjiä, kuten Ultra Bra, Sari Kaasinen ja Samuli Edelmann yhdessä Sanin kanssa. Lisäksi ohjelmassa esiintyi englantilainen sopraano Sarah Brightman.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto