Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 21.4.2009

Polven nivelrikon lääkitys

"Polveani vihloo rappuja alaspäin tullessa, ja polvessa onkin todettu nivelrikko. Ongelmana on tehoton lääkitys, Glucosamin kolme kertaa päivässä ei auta. Resepti saatu myös Kukonhelttauutteeseen, auttaako se? Mikä voisi auttaa? Olen kuullut, että glukosamiini voisi jopa kasvattaa kulunutta rustoa hajonneen tilalle. Onko näin?"

Polven nivelrikko on hyvin yleinen vaiva. Tavallisesti niveltä voitelee nivelneste, joka pitää liikkeen kitkattomana. Nivelrikossa tapahtuu muutoksia nivelnesteen koostumuksessa ja sen voitelukyky heikkenee. Siitä alkaa ruston kuluminen ja lopulta aivan rikkoutuminen. Nivelnesteessä on glukosamiinia, ja lääkityksen ajatuksena on, että jos nauttii glukosamiinia, se verenkierron kautta menisi niveliin ja auttaisi niiden voitelussa. Joillakin potilailla se toimii, mutta isolla osalla ei. Kukonhelttauutetta taas laitetaan muutaman piikin sarja polviniveleen, ja sen tehtävänä on niin ikään auttaa nivelen voitelemisessa. Joillakin se on toiminut aivan hyvin, sitäkin voi siis kokeilla. Nivelrikon hoidon perustana on kuitenkin sopiva liike ja liikunta, ja jos on ylipainoa, sen vähentäminen. Lääkehoidon perusta taas on kipulääkitys.

Nokkosihottuman seuraukset

"Saan villalangasta nokkosihottumaa. Mitä luomumpaa lankaa, sen pahempaa, ja tulee ranteiden yläpuolelle käsivarsiin. Onko siitä muuta haittaa kuin ulkonäkö ja kutiavuuskin, eli voinko siitä huolimatta jatkaa harrastuksiani villalankojen parissa jos nuo haitat kestän? Voiko nokkosihottuma äityä siis joksikin pahemmaksi ja ihan vaaralliseksi?"

Villan aiheuttama anafylaktinen sokki lienee teoriassa mahdollinen, mutta liekö niitä lainkaan tavattu? Itse villan alkoholeihin tai rasvoihin ei kyllä näyttäisi liittyvän mitään massiivisen allergisen reaktion riskiä. Jos oletetaan varmaksi, että villa aiheuttaa nokkosihottuman, niin reaktiota voisi kokeilla hillitä antihistamiinitabletilla tunti pari ennen käsitöitä. Villa-allergian voisi taas testata vaikka pesemällä ja huuhtelemalla villavyyhti ja hieromalla sitä ranteeseen ja katsomalla miten käy. Lääkärin perusohje kuitenkin kuuluu: jos nokkosihottuman syy tunnetaan, sitä on viisasta välttää.

CSWS-epilepsia

"Haluaisin tietää, onko saatu uutta tietoa CSWS-epilepsiasta."

CSWS-epilepsia tarkoittaa lyhyesti sanottuna yöllisiä unenaikaisia sähköpurkauksia aivoissa, siis epilepsiakohtauksia. Potilailla on pitkäaikaisia, vaikeasti hoidettavia epilepsiakohtauksia, ja usein heillä on myös psykomotorinen kehitysviivästymä. Hoidossa on tärkeää tietenkin hoitaa epilepsiaa, mutta myös kehityshäiriötä. Kohtausten hoito on monasti kokeiluluoteista. Bentsodiatsepiinia käytetään, myös kortisonia ja suonensisäistä gammaglobuliinia, uudet epilepsialääkkeet saattavat myös toimia. Tehoavaa hoitoa etsitään joskus pitkäänkin, koska laajoja tutkimuksia ja potilasjoukkoja ei ole. Viimeisin huomaamani tutkimusraportti viittaa siihen, että sairaus liittyisi geenivirheeseen.

Emännän patti

"Kaulan ja hartioiden yhtymä kohdassa on laaja kohouma, joka mielestäni vain kasvaa ja kasvaa. Sivusta katsottuna näyttää kuin kaulani työntyisi eteenpäin. Voisiko sitä leikata? Voiko se olla kysta tai jokin sen tapainen?"

Soliskuopan vaihteleva turpeus on kokemukseni mukaan aika tavallista. Vastaanotolla soliskuoppa ja kaulan, kainaloiden ja nivusten imusolmukkeet käydään läpi huolella, joskus on viisasta pyytää ultraäänitutkimus, ehkä keuhkokuvakin, jos näppituntumalla tuntuu epävarmalta onko tunnettavissa jotain poikkeavaa. Turvotus lienee koostumukseltaan kudosnestettä ja/tai imunestettä, kyseessä voisi olla siis jonkinlainen imunestekierron häiriö. Jos kliininen tutkiminen kertoo, että tila on hyvänlaatuinen, ei mitään täsmäselitystä ilmiölle löydy. Leikkaaminen ei oikein tule kyseeseen, kun ei tiedetä, mitä oikeastaan pitäisi poistaa. Toisaalta jos sen leikkaisi, patti todennäköisesti kasvaisi uudelleen.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015