Hyppää pääsisältöön

Kurpitsa ei ole pelkkä koriste

Iso ja oranssi halloweenkurpitsa tunnetaan meillä Suomessa parhaiten pikkelssin raaka-aineena tai pyhäinpäivän koristeena. Kurpitsa on kuitenkin mainettaan paljon monikäyttöisempi kasvis.


Ravintoloiden ruokalistoilta voi nykyisin löytää kurpitsaa monessa muodossa, sillä siitä voi rakentaa maittavia ja näyttäviä aterioita. Kotikeittiöissä kurpitsaa voi laittaa muun muassa keittoihin, patoihin tai suolaisten piirakoiden täytteeksi. Siitä voi tehdä myös makeita kakkuja, marmeladeja sekä jälkiruokia.


Kurpitsa tuli Eurooppaan 1500-luvulla Keski-Amerikasta, ja siitä tuli nopeasti suosittu kasvis. Samoihin aikoihin kurpitsa rantautui myös Suomeen. Kurpitsan tiedettiin olevan terveellinen kasvis. Ensimmäiset merkinnät kurpitsan terveysvaikutuksista löytyvät jo ajanlaskumme ensimmäiseltä vuosisadalta peräisin olevasta Dioskoridesin yrttien lääketieteellisestä käytöstä kertovasta kirjasta Materia Medicasta. Kirja ylistää kurpitsan haavaumia ja turvotusta parantavia ominaisuuksia sekä kehuu kurpitsaa helposti sulavaksi ruuaksi.

Paljon terveysvaikutuksia

Nykyään tiedetään myös terveysvaikutuksien syyt. Kurpitsan keltaoranssi väri kertoo sen sisältävän runsaasti beetakaroteenia, joka parantaa esimerkiksi hämäränäköä ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Beetakaroteenin lisäksi kurpitsa sisältää tärkeitä vitamiineja, kuten A-, C- ja E-vitamiinia sekä useita mineraaleja, kuten kaliumia. 

YLE AkuuttiAdam Lonitzerin Yrttikirjassa vuodelta 1557 sanotaan, että kurpitsa auttaa silmävaivoissa ja halvauksissa. Väitteestä ei ole olemassa lääketieteellistä näyttöä. 


Toinen kurpitsan vaikutus herättää kuitenkin mielenkiintoa: murskatut kurpitsansiemenet veden kanssa nautittuna auttavat tihentyneeseen virtsaamisen tarpeeseen. Tähän väitteeseen uskotaan vieläkin. 


Kurpitsansiemenistä löytyy helpotus etenkin naisille, jotka kärsivät virtsatietulehduksista ja joilla on siksi tihentynyt virtsaamisen tarve. Miehillä saattaa esiintyä eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua, mikä aiheuttaa kipua virtsatessa. Heillä kurpitsansiemenet voivat vähentää kipua.


Lääkärit epäilevät syyksi kurpitsan nestettä poistavaa ominaisuutta, mikä rentouttaa ja lievittää kipua. Asiasta ei ole kuitenkaan vielä varmaa näyttöä. Kurpitsansiemenet sisältävät lisäksi B-ryhmän vitamiineja, proteiinia sekä paljon rautaa ja kalsiumia.

Kurpitsakeitto lämmittää

Syksyn flunssa-aaltoa vastaan kannattaa suojautua syömällä vaikkapa kurpitsakeittoa, joka antaa ihanteellisen suojan vilustumista vastaan. Keitolla on nimittäin elimistöä lämmittävä vaikutus ja tällöin virukset eivät kykene iskemään, koska ne toimivat huonosti 37-Celsiusasteessa. 

YLE AkuuttiHalloweenkurpitsan lisäksi kaupoista saa ainakin kesä- ja talvikurpitsaa (squash). Kesäkurpitsaa on tarjolla ympäri vuoden. Siitä voi joko tehdä lämpimiä ruokia tai käyttää salaatteihin sellaisenaan.


On olemassa myös koristekurpitsalajikkeita. Ne eivät kuitenkaan kelpaa syötäviksi, sillä ne sisältävät karvasaineita ja ovat myrkyllisiä. Tavallinen kurpitsa on sen sijaan osoittautunut terveelliseksi kasvikseksi ja soveltuu monenlaiseen käyttöön. Kurpitsa käy yhtälailla koristeeksi kuin ravintoloiden ruokalistoillekin.


Toimittajat: ANDREAS SZELENYI, TERO KYLLÖNEN

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015