Hyppää pääsisältöön

Pauliina Susi: Pyramidi

Romaani kuvaa huijaamista, ja se huijaa myös lukijaa. Päähenkilöt joutuvat mukaan sekä verkostomarkkinointiin että pyramidinhuijaukseen.

Tietolaatikko

Pauliina Susi (s. 1968)
Romaanit:
Ruuhkavuosi (2005)
Lukot (2008)
Pyramidi (2009)

Lopulta lukijakin huomaa tulleensa täysin narutetuksi, sen verran taitavasti Pauliina Susi vedättää teoksessaan.

Kirjailija ennustaa, että viidentoista vuoden päästä Suomessa ei ole yhtään teollisuudenalan työpaikkaa, vaan kaikki myyvät toisiaan erilaisiin verkostoihin. Susi kirjoittaa talouden julmuudesta ja antaa kasvot pyramidihuijareille, mutta myös niille, jotka joutuvat uhreiksi.

Pyramidi -romaani kertoo häpeästä ja kasvojen menettämisen pelosta. Ensin ihminen huijataan mukaan hämäräbisnekseen iskemällä hänen heikkoon kohtaansa ja sitten hänessä herätetään ahneus suuriin rahoihin. Sijoitettuaan hetken huumassa varansa, ansaan joutunut häpeää tyhmyyttään ja pelkää menettävänsä kasvonsa.

Pauliina Sudella on romaanissaan vankka asiapohja, ja hän on tiukasti kiinni ajankohtaisessa talousmyllerryksessä. Susi kirjoittaa herkullisen humoristisesti tästä julmasta ajasta, jossa ihmiset eivät kiinnity toisiinsa rakkaudesta vaan verkostoitumalla ja bisneksen kautta.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto