Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Polven nivelrikon lääkitys

"Polveani vihloo rappuja alaspäin tullessa, ja polvessa onkin todettu nivelrikko. Ongelmana on tehoton lääkitys, Glucosamin kolme kertaa päivässä ei auta. Resepti saatu myös Kukonhelttauutteeseen, auttaako se? Mikä voisi auttaa? Olen kuullut, että glukosamiini voisi jopa kasvattaa kulunutta rustoa hajonneen tilalle. Onko näin?"

Polven nivelrikko on hyvin yleinen vaiva. Tavallisesti niveltä voitelee nivelneste, joka pitää liikkeen kitkattomana. Nivelrikossa tapahtuu muutoksia nivelnesteen koostumuksessa ja sen voitelukyky heikkenee. Siitä alkaa ruston kuluminen ja lopulta aivan rikkoutuminen. Nivelnesteessä on glukosamiinia, ja lääkityksen ajatuksena on, että jos nauttii glukosamiinia, se verenkierron kautta menisi niveliin ja auttaisi niiden voitelussa. Joillakin potilailla se toimii, mutta isolla osalla ei. Kukonhelttauutetta taas laitetaan muutaman piikin sarja polviniveleen, ja sen tehtävänä on niin ikään auttaa nivelen voitelemisessa. Joillakin se on toiminut aivan hyvin, sitäkin voi siis kokeilla. Nivelrikon hoidon perustana on kuitenkin sopiva liike ja liikunta, ja jos on ylipainoa, sen vähentäminen. Lääkehoidon perusta taas on kipulääkitys.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015