Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Lopullinen velkajärjestely

Tammikuussa 2005 helsinkiläinen huoltomies ilmoitettiin kadonneeksi. Ennen katoamistaan hänet oli nähty lapsuudenaikaisen ystävänsä seurassa. Pian tuli ilmi seikkoja, joiden perusteella poliisi alkoi epäillä henkirikosta.

Eräänä tiistaiyönä väkivaltarikosyksikön päivystävä tutkija sai ilmoituksen Taisto Elo -nimisestä huoltomiehestä, jonka väitettiin kadonneen. Tunnollisena työntekijänä tiedetty Elo ei ollut ilmaantunut aamulla työpaikalleen eikä ollut vastannut puhelimeen koko päivänä.

Päivystäjän luokse tulleet ilmoituksen tekijät kertoivat, että he olivat menneet huoltomiehen avustuksella Elon asuntoon ja löytäneet sieltä hänen käsipuhelimensa sekä avaimet.

Päivystävä tutkija kertoi tutkinnajohtajalle aamulla tapauksesta. Poliisi tutkii katoamisilmoitukset ja aloittaa tutkinnan heti, jos henkirikokseen viittaavia elementtejä on. Taisto Elon tapauksesta päätettiin aloittaa heti esitutkinta.

Elo oli ennen katoamistaan tavannut lapsuudenaikaisen ystävänsä helsinkiläisessä kahvilassa. Miesten välit olivat olleet hyvät, kunnes 1990-luvun niihin tuli särö. Elo ei ollut saanut rahojaan takaisin autokaupassa, jota ystävä oli hoitanut.

Kymmenen vuoden välirikon jälkeen miehet tapasivat sattumalta ja välit hieman paranivat.

Kun poliisi lähti tavoittelemaan kyseistä lapsuudenystävää Taisto Elon katoamisen johdosta, lupauksistaan huolimatta mies ei mennyt tapaamaan poliisia. Alkoi vaikuttaa siltä, että mies vältteli poliisia. Nyt poliisilla oli kateissa niin mahdollinen rikoksen uhri kuin tekijä sekä teon motiivi kuin asekin.