Hyppää pääsisältöön

Kanalinnut

Kanalintujen lahkoon kuuluvilla aitokanoilla ja metsäkanoilla on tukeva vartalo, vahva kaula ja lyhyt, paksu nokka. Metso on suurin kanalintumme ja sen voi kohdata koko maassa. Suomessa Riekkoja tavataan eniten pohjoisessa ja teeriä taas etelässä.

Metso suosii vanhoja tai keski-ikäisiä, mahdollisimman luonnonmukaisia metsiä. Soidintelevat Metsokukot kerääntyvät 10–30 koiraanryhmissä parhaille soidinpaikoille vuodesta toiseen ja päästelevät hiovan napsauttelevia ääniä.

Peltopyy suosii laajoja peltoaukeita, avaria rikkaruohokenttiä, tulvaniittyjä ja metsäsaarekkeiden reunoja. Sen ääntely on terävää kirkaisemista, jota kummatkin sukupuolet voivat laulaa.

Riekko suosii pohjoisen puoliavonaisia maastoja, joista löytyy talvisin pajun- ja koivunsilmuja syötäväksi. Riekkokoiras on äänekäs keväällä ja alku kesällä.

Teerien pesät sijaitsevat taimikoissa, hakkuilla ja metsiköissä. Soidinaikaan teeri on helppo huomata, pulisevien koiraiden keräännyttyä hakkuualuille, järvien jäille, pelloille tai soille.

Tekstit: Outi Heinonen

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto