Hyppää pääsisältöön

Nina Åström: A little bit

Uuden vuosituhannen myötä euroviisutkin uudistuivat: esityskieli oli nyt vapaa eikä lavalle tarvinnut tehdä enää tilaa orkesterille. Suomea edusti yllätysnimi Nina Åström.

Tietolaatikko

A little bit -kappaleen on säveltänyt Luca Genta ja sanoittanut Gerrit aan´t Goor.

Ensi kertaa suomalaisessa viisuhistoriassa kappaleen esityskieli oli vapaa. Niinpä puolet kappaleista laulettiin suomeksi, puolet englanniksi.

Uutta oli myös se, että ennen karsintaa viisuja soitettiin radiossa, ja kansa sai äänestää suosikkinsa Suomen finaaliin.

Kolmas uudistus nähtiin ja kuultiin finaalissa, kun perinteistä säestysorkesteria ei lavalla enää näkynyt. Musiikki tuli nauhalta ja esitykset vietiin läpi ns. singbackina. Näin oli tehty jo edellisenä vuonna Jerusalemissa.

Päätösvalta oli tällä kertaa jaettu tasan ammattilaisraadin ja yleisön kesken. Tasapelin sattuessa yleisön ääni ratkaisisi.

Ammattilaisraadin suosikki oli Nylon Beat, yleisön puolestaan Nightwish. Sekavan pistelaskun tuloksena voittajaksi nousi kuitenkin kokkolalainen Nina Åström ja kappale A litte bit.

Åströmin melodisen kappaleen takaa löytyivät hollantilaiset tekijät. Tukholman finaalissa Suomen kappale erottui "diskonjytkeen seassa ammattimaisena".

Pisteitä kertyi 18 ja samaan lukuun päätyi sijoituskin.

Karsintafinaalin juonsivat Silvia Modig ja Jani Juntunen.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto