Hyppää pääsisältöön

Ajankohtaisen kakkosen asuntoilta

Kaikkien aikojen ensimmäisen Ajankohtaisen kakkosen teemaillan aiheena oli 1980-luvun lopun tärkein yhteiskunnallinen ongelma eli huikeat asuntojen hinnat ja asuntopula.

Vuonna 1989 Suomessa elettiin rajun nousukauden huumaa. Lainamarkkinoiden vapauttaminen ja hyvä työllisyys- ja taloustilanne räjäyttivät asuntokysynnän, mutta tonttipula rajoitti tarjontaa. Seurauksena asuntojen hinnat nousivat pilviin. Tiukka vuokrasäännöstely puolestaan söi vuokra-asuntotarjontaa, myös vuokrataso oli huikea.

Asuntopula on yhteiskunnan konkreettisin ongelma, eikä kenelläkään ole oikeutta sanoa, ettei asuntopulaan voisi vaikuttaa.― Eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa helmikuussa 1989

Tässä tilanteessa lähetettiin Ajankohtainen kakkosen ensimmäinen teemailta, ja aiheenvalinta oli itsestään selvä: asuntopolitiikka. Päättäjiltä haluttiin kysyä, mitä poliittisia virheitä on tehty ja kuinka tukalasta tilanteesta päästäisiin ulos.

Ohjelman ensimmäisellä tunnilla päättäjät eivät kuitenkaan vielä pääse ääneen, vaan he joutuvat jakkaroillaan hiukan kiemurrellen seuraamaan inserttivyörytystä, jossa Ajankohtaisen kakkosen toimittajat pureutuvat asuntokurjuuden syihin ja seurauksiin. Jutuissa kerrotaan, mikä asumisessa maksaa, kuka tontti- ja asuntokeinottelusta hyötyy ja millainen on vuokra-asumisen arkipäivä.

Teemailtaa ryydittävät Lapinlahden lintujen kaksi hykerryttävää asuntopoliittista sketsiä sarjasta ”Seitsemän kuolemansyntiä” tyyliin: mies esittelee koirankoppia ja kehuu tätä yksiötään ylen määrin; hintaan kuuluvat mm. koiranmakkarat..

Toisella tunnilla päättäjät pääsevät ääneen. SDP:n pj. Pertti Paasio syyttää markkinavoimia ja keinottelua, jotka puristavat asunnontarvitsijaa.

Asukkaat maksavat huikeasti nousevat tontinhinnat. Kokoomuksen pj. Ilkka Suominen syyttää vuokrasäännöstelyä ja keskustan puoluesihteeri Seppo Kääriäinen haluaa poliitikkojen keskittyvän muuttoliikkeen hillitsemiseen, työpaikkojen hajasijoittamiseen ja maan kaikkien alueiden tasapainoiseen kehittämiseen. Myös SKP oli tuolloin vielä tärkeä poliittinen toimija ja pj. Jarmo Wahlström syyttää maapolitiikan virheitä, kun maan arvonnousu sysätään asukkaiden maksettavaksi.

Politiikkoja haastava professori Jorma Sipilä sanoo, että jos muu politiikka olisi yhtä huonoa kuin asuntopolitiikka, Suomi muistuttaisi Paraguayta. Asuntojono ry:n Inkeri Räisänen syyttää päättäjiä siitä, että he ovat irtaantuneet todellisuudesta, koska heillä ei ole asumisongelmaa. Tutkija Matti Niva muistuttaa ruotsalaisesta mallista, jossa asunto on yhteiskunnallinen hyödyke ja yhteiskunnan vastuulla, kun taas Suomessa asunnot ovat yksityisen sektorin tuotantoa ja valtio auttaa vain kaikkein pienituloisimpia.

Mielenkiintoinen osio on keskustelu 1980-luvun lopun liian löysästä rahapolitiikasta, lainoituksesta ja valtion veropolitiikasta – tuolloinhan sai verovähennystä paitsi asuntoluotoista myös kulutusluotoista – kuplan puhkeaminen ja 1990- lama kun odottivat vain parin vuoden päässä. Kiintoisaa on kuulla myös Haka Oy:n pääjohtaja Eero Piiparin näkemys siitä, että kilpailua - varsinkaan ulkomaista kilpailua - ei rakennusalalle tarvita.

Teksti: Jyrki Richt

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto