Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Tehtaankadun poliisisurmat

Keskiviikkona 22. lokakuuta 1997 kello 02.43 Helsingin poliisilaitoksen hälytyskeskus sai ilmoituksen, että hotelli Palacessa on tapahtunut ryöstö. Pian ryöstön jälkeen paljastui, että kaksi järjestyspoliisin konstaapelia oli surmattu lähellä hotellia.

Helsingin poliisilaitoksen hälytyskeskukseen ilmoituksen tehnyt vartija ilmoitti, että hotelli Palacessa on tehty ryöstö. Pian paikalle saapunut järjestyspoliisin partio välitti hälytyskeskukselle ryöstäjän tuntomerkit ja vahvisti ryöstön olleen aseellinen.

Hotellin aamuöisestä ryöstöstä alkanut tapahtumaketju sai kohta traagisen käänteen, kun ryöstäjä surmasi kaksi poliisia Etelä-Helsingissä sijaitsevalla Tehtaankadulla. Kyseiset kaksi poliisia olivat etsimässä ryöstäjää ja olivat pysäyttäneet öisen kulkijan sekä ryhtyneet tarkistamaan tämän antamia tietoja. Asetta kantanut mies oli kuitenkin pakottanut poliisit ulos autosta ja surmannut heidät kadulle.

Teloitustyylin suoritettujen surmanlaukausten jälkeen tekijä oli jatkanut pakoaan. Hotelli Palacen ja surmapaikan välillä oli ollut kameravalvontaa, jonka ansiosta poliisi sai käsityksen paitsi pakoreitistä myös tekijästä.

Vaikka surmatöillä ei ollutkaan silminnäkijöitä, poliisi sai vihjeitä tekijästä. Yksi vihjeistä johdatti poliisit surmapaikan lähellä sijaitsevaan huoneistohotelliin. Poliisi oli myös teletunnistetietojen perusteella päätynyt tarkistamaan kyseisen huoneistohotellin.

Sieltä löytyikin epäillyn tekijälle kuuluvaa omaisuutta. Löytyneen valokuvan perusteella vastaanottovirkailija tunnisti miehen. Saatujen tietojen perusteella oli syytä epäillä, että mies oli tanskalainen. Tanskan poliisiviranomaiset vahvistivat tämän ja kertoivat surmaajan olevani tanskalainen vankikarkuri, jonka tilillä oli useita vakavia rikoksia.

Vaikka kyse oli vielä epäilystä, poliisi julkaisi miehestä kuvan ja hänen nimensä. Pelkona oli, että hän ehtisi poistua maasta. Pian poliisi saikin varteenotettavan vihjeen tanskalaisen olinpaikasta. Saartorengas ei kuitenkaan täysin pitänyt, sillä mies ehti livahtaa hetkeksi pakosalle, mutta hänet saatiin nopeasti kiinni.

Lue lisää:

Tehtaankadun poliisisurmissa kuolleet poliisit Eero Holsti ja Antero Palo

Tehtaankadun poliisisurmat 1997

Tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen ryösti 22.10.1997 Hotelli Palacen kassan Helsingin Etelärannassa. Karkumatkallaan hän ampui kaksi poliisia.

Lue lisää:

Steen Christensen saatu kiinni

Christensen kiinni kolmen päivän päästä

Suomalaispoliisit surmanneen Steen Christensenin onnistui paeta läpi poliisin piirityksen Etelä-Helsingistä. Hän matkusti junalla Hämeenlinnaan.

Lue lisää:

Steen Christensen ja Aarno Arvela oikeudenkäynnissä

Christensenille elinkautinen

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Steen Christensenin elinkautiseen vankeuteen poliisimurhista. Hän joutui myös maksamaan surmattujen omaisille satoja tuhansia markkoja.

Kommentit