Hyppää pääsisältöön

Jääkiekon MM-kisat 1970

Tukholmassa 1970 pidetyt jääkiekon MM-kisat voitti totuttuun tapaan Neuvostoliitto. Neljäs tila oli Suomen paras MM-sijoitus kahdeksaan vuoteen.

Tietolaatikko

Suomen joukkue: Pekka Leimu, Matti Keinonen, Veli-Pekka Ketola, Matti Murto, Jorma Peltonen, Lauri Mononen, Lasse Oksanen, Juhani Tamminen, Jorma Vehmanen, Harri Linnonmaa, Juha Rantasila, Esa Peltonen, Ilpo Koskela, Pekka Marjamäki, Seppo Lindström, Heikki Riihiranta, Lalli Partinen, Väinö Kolkka, Urpo Ylönen ja Jorma Valtonen. Valmentajana toimi Seppo Liitsola.

Näissä kisoissa Suomi pärjäsi kunnialla koviakin lätkämaita vastaan.

Ensimmäinen ottelu Neuvostoliittoa vastaan hävittiin niukasti lukemin 1-2. Tämä oli Suomen MM-historian niukin tappio punakoneelle.

Ensimmäisessä kohtaamisessa Ruotsin kanssa Suomi otti komean 3-1-voiton. Tshekkoslovakia lyötiin nyt toisen kerran MM-kisoissa.

Molemmat vastustajat kuuluivat turnauksen kärkimaihin: Ruotsi sijoittui hopealle ja tshekit pronssille.

Suomen joukkueessa pelasivat mm. Matti "Mölli" Keinonen, Veli-Pekka Ketola, Juhani Tamminen, Juha Rantasila, Heikki Riihiranta ja Urpo Ylönen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto