Hyppää pääsisältöön

Milanon raskas rankkarihäviö 1994

Suomi pelasi huiman ottelusarjan jääkiekon MM-kisoissa 1994, mutta jäi hopealle kiduttavassa rangaistuslaukauskilvassa Kanadan vaahteralehtiä vastaan.

Leijonat sijoittuivat Milanon kisojen alkulohkon ykköseksi neljällä voitolla ja yhdellä tasapelillä. Puolivälierissä se peittosi Itävallan 10-0 ja välierässä USA:n 8-0.

Kanadaa vastaan käydyn finaaliottelun ainoat varsinaisella peliajalla tehdyt maalit syntyivät vasta kolmannessa erässä. Esa Keskinen laukoi 0-1 ajassa 46.51, ja Rod Brind´Amour tasoitti runsaat yhdeksän minuuttia myöhemmin.

Maalittoman jatkoajan jälkeen seuranneen rankkarikisan ensimmäisen kierroksen jälkeen puntit olivat edelleen tasan. Suomen maalintekijät olivat Jari Kurri ja Mikko Mäkelä, kanadalaisista onnistuivat Luc Robitaille ja Joe Sakic.

Rangaistuslaukauskilpailun toinen kierros käytiin kerrasta poikki -periaatteella. Luc Robitaillen 3-2-osuman jälkeen Mika Niemisen epäonnistuminen ratkaisi ottelun. Päätösluvuiksi kirjattiin 2-1.

Tappio oli karvas, ja hiljaisia oltiin vielä lentoasemallakin.

Ennen kisoja tehty A-studion erikoisohjelma kertoo Leijonien MM-harjoittelusta.

Tietolaatikko

Vuoden 1994 MM-pronssia otti Ruotsi, neljänneksi jäi Yhdysvallat.
Suomen joukkueen valmentajina toimviat Curt Lindström ja Hannu Aravirta.

  • Sisällissota 1918 – punaiset muistot

    Harvinaiset arkistohaastattelut antavat äänen hävinneille.

    Suomen vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin. Hävinneiden tulkinta tapahtuneesta jäi vuosikymmeniksi virallisen julkisuuden ulkopuolelle. He kertovat tässä, miksi olivat mukana ja minkä hinnan saivat siitä maksaa.

  • Eero Leväluomalla oli harvinainen kyky muuttaa kuva ääneksi

    Ohjaaja tunnetaan Suomi-filmeistä ja dekkarikuunnelmista.

    Eero Leväluoma (1896-1969) teki poikkeuksellisen uran elokuvien, näytelmien ja radiokuunnelmien parissa. Yhdeksänvuotiaana teatterilavalle noussut poika esiintyi, lavasti ja ohjasi kotimaisissa elokuvissa, johti parikymmentä vuotta eri teattereita ja siirtyi viisikymppisenä töihin Yleisradion teatteriosastolle. Hän ohjasi satoja kuunnelmia ja koukutti yleisön äänitehosteilla ja tunnussävelillä jännityssarjojen maailmaan.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto