Hyppää pääsisältöön

Piilotetut puoluerahat: käsikirjoitus

MOT: Piilotetut puoluerahat

toimittaja Kirsi Skön, ensiesitys TV1, maanantaina 20.4.2009

MOT (Kirsi Skön kysyy): "Tässä on oikeusministeriöstä löytynyt paperi, jossa sanotaan, että saadut ay-avustukset noin 400 000 euroa, – onko tämä teille uusi tieto, että tätä rahaa on Sdp:n tilinpäätöksessä? 

Pekka Soini: "Tohon mä en oikeestaan kommentoi…" 

MOT: "Tietävätkö teidän jäsenenne, että tätä samaa rahaa kanavoidaan suoraan puolueelle?" 

Pekka Soini: "Ryhmärahan kulkeutumiseen johonkin muualle niin siihen en ota kantaa." 

OTSIKKO: Piilotetut puoluerahat 


Juonto: Viime keväänä maassa velloi kohu vaalirahoituksesta. Yksityisten liikemiesten rahaa oli liikkeellä enemmän kuin vuosiin. Kansanedustajat rikkoivat lakia ja jättivät tukijansa pimentoon. Vähä vähältä asia paljastui. Seurauksena oli uusi tiukempi laki, joka hyväksyttiin eduskunnassa juuri. Ongelma on siis hoidettu? – Ei. 


Myös poliittiset puolueet keräävät toimintaansa julkisen puoluetuen täydennykseksi satoja tuhansia euroja.

(grafiikka: ehdokkaat)) 


Juonto: Nyt säädettiin läpinäkyväksi vasta ehdokkaiden vaalikampanjoidensa aikana keräämät yksityiset rahat. Se on kakun suurin pala, mutta ei koko totuus.

(Grafiikka: puolueet, piirit ja kunnallisjärjestöt) 


Juonto: Piiloon jää vielä puolueiden, niiden piirien ja kunnallisjärjestöjen osuus – ja ne varat joita puolueille tulee erilaisista puolueiden taustalla vaikuttavista liitoista, yrityksistä, yhdistyksistä ja säätiöistä, joilla on kummallisia nimiä, ja halu toimia kaikessa hiljaisuudessa. 

Taru Tujunen, puoluesihteeri, Kokoomus: "Helsingin Helsingin... mikä se on se virallinen nimi?" 


MOT: Helsingin Elinkeinoelämän kunnallispalvelu.. 


Juonto: Suomessa puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä on useisiin länsimaihin vertailuna harvinaisen vähän. Paine avoimuuden lisäämiseksi on kova: Euroopan neuvoston korruption vastainen ryhmä Greco edellyttää Suomelta mittavia muutoksia nykyjärjestelmään. Syksyyn mennessä puolueiden on määrä sopia, mihin asti avoimuus ulotetaan. Tehtävä on vaikea. Isoilla puolueilla ei ole tähän asti ollut halua ulottaa valvontaa puolueiden ja niiden lähiyhteisöjen varainhankintaan. 

Pirkko Ruohonen-Lerner, vaali- ja puoluerahoitustoimikunnan jäsen, Perus:

"Ilmapiiri on sellainen, että nämä vanhat, isot puolueet, joilla nämä vaalirahoituskuviot ovat olleet käytössä vuosikymmeniä, niin he eivät halua minkäänlaista muutosta. He keksivät kaikenlaisia tapoja, miten voidaan eri avoimuuspykäliä kiertää. Elikkä ei ole tämmöistä aitoa ja vilpitöntä halua lisätä tätä avoimuutta, että se yritetään vesittää tää hyvä ajatus"
 

(Arkistokuvitusta 1950–60 -luvuilta: yleislakon aikaa, busseja, katukuvaa, presidentinvaalimainoksia 1956 Helsingissä, 1960-luvun alku; Kekkonen Kultarannassa, kävelyllä, ajankuvaa helsinkiläiselämästä.) 


Juonto: Jotta puolueiden ympärille ryhmittyneitä yhteisöjä voi ymmärtää pitää palata ajassa taaksepäin. Kun järjestelmä muotoutui, elettiin Suomessa vastakkainasettelun aikaa. Oli epävarmaa jopa mikä yhteiskuntajärjestelmä tulee voittamaan. Julkista puoluetukea ei edes osattu kuvitella. 


Puolueita rahoitettiin ulkomaita myöden: länsirahaa oikeistolle ja Sdp:lle, idästä ruplia kommunisteille. Hannu Rautkallion arkistolöydöksen mukaan myös Maalaisliitolle. 


Vallankin sotien jälkeen aatteellisille järjestöille tuli tavaksi perustaa itselleen tukisäätiöitä. Niiden kautta oli helpompi kerätä varovapaita lahjoituksia. Näin teki Maalaisliittokin, siis nykyinen Keskusta. 

(Grafiikka: Maalaisliitto-keskusta:

-Maaseudun yhteisvaliokunnan säätiö

-Maaseudun säätiö

-Maaseudun nuorten liitto / Keskustanuoret: Maaseudun kukkasrahastosäätiö)
 


Juonto: Säätiöt saivat lähes myyttisen maineen – eikä suotta, keskustavaikuttaja Kari Hokkasen väitöskirja kertoo miten Urho Kekkonen pyysi ja sai Yhteisvaliokunnan säätiölle rahaa Wärtsilältä palkkiona Neuvostoliiton tilaamista jäänmurtajista. 


CIA:n tuolloinen Helsingin johtaja puolestaan kuvasi miten ”maalaisliittolaiset poliitikot olivat tottuneet lahjontaan.” Ja kuinka tuon ajan legendaarinen keskustan puoluesihteeri Arvo Korsimo oli ”ahne mistä tahansa tulevalle rahalle”. 


Tiettävästi säätiöillä on viimeksi ollut huomattavaa merkitystä puolueelle kun uutta keskustan puoluetoimistoa rahoitettiin, Maaseudun säätiö on mukana omistamassa puoluetaloa. 

(Grafiikka:

1.vaihe:

kansallissäätiö 2007 3,6 miljoonan omaisuus

kansallisen kokoomuspuolueen säätiö 2006 5,8 miljoonan omaisuus

Snellman-säätiö 2007 3,9 miljoonan omaisuus 


2.vaihe: 450 000 euroa kokoomukselle2007
 


Juonto: Kokoomuksen rikkaiden säätiöiden merkitys puolueen taloudelle taas on viime vuosina ollut huomattava. Nykyään säätiöiltä tulee kokoomuksen budjettiin suoraan satoja tuhansia euroja vuosittain. 


Juonto: Pääosin tämä on sidonnaisuuksien kannalta ongelmatonta vanhaa rahaa . Toisaalta ei tarvitse mennä kuin muutama vuosi taaksepäin niin tätä kautta on saatu nimettömiä lahjoituksia. 


Kokoomuksen ” Hei me puhutaan ulkopolitiikkaa” – kiertue Oulussa. Kokoomus on ainoa puolue, jolla on ollut varaa aloittaa eurovaalikampanjansa jo talvella. Puolue on taloudellisesti hyvässä iskussa. 

Tujunen: "Kokoomus 2003 jäädessään oppositioon joutui tekemään hirveän paljon sen kaltaisia toimenpiteitä, jolla taloutta pantiin niin kuin aisoihin, ja silloin tietysti 2007 eduskuntavaaleissa tän kymmenen paikan vaalivoitto näkyi puoluetuen puolella, merkittävästi ja se mahdollistaa ehkä sitten sen, että meillä on ollut mahdollisuus tässä toisella tapaa näkyä. Me ollaan toteutettu ”Hei me puhutaan ulkopolitiikkaa”-kampanja ja nyt sitten ”Kokoomus kuuntelee” -kampanja niin ne rahat tulee ihan sieltä eurovaalibudjetin sisältä, että ne osa sitä meidän budjetoitua kampanjaa." 


Juonto: Pysähdytään tähän. Euroopan neuvoston korruption vastainen ryhmä Greco vaatii Suomea tekemään myös puolueiden kautta kulkevat lahjoitukset ja avustukset samalla tavalla läpinäkyväksi kuin yksittäisten ehdokkaiden saamat tuet.


Kaikki puolueet ovat sitoutuneet tähän tavoitteeseen. Riski on kuitenkin, että isot puolueet haluavat määritellä avoimuuden koskemaan vain puolueiden suoraan vaalikampanjoihinsa keräämiä rahoja. Näin normaaliin puoluetyöhön voisi edelleen kerätä rahaa piilossa. 

Taru Tujunen: "Tää puoluerahoitus ja ehdokkaan keräämän vaalirahoituksen rinnastaminen yksiselitteisesti ei oo kyllä älyllisesti niin kuin kauheen rehellistä. Esimerkiks jos joku yksittäinen Kokoomuksen jäsen, joita meillä joitakin on, haluaa joillakin kymmenillä tuhansilla euroilla Kokoomuksen toimintaa itsessään tukea ja se ei korvamerkitysti mene mihinkään muuhun kuin puolueen ihan yleiseen toimintaan ja tää henkilö haluaa pysyä niin kuin pitää henkilöllisyytensä salassa, niin tavallaan silloin pitää arvioida niin kuin se, että mikä on se peruste, jolla tää sit pitää avata. " 

Pirkko Ruohonen-Lerner: "Puolueet, nehän tähtäävät aina seuraaviin vaaleihin koko ajan. Joka ikinen päivä ne tähtäävät seuraaviin vaaleihin, miten meidän puolue pärjää mahdollisimman hyvin tulevissa vaaleissa. Sitä ei voi mitenkään erottaa siitä varsinaisesta vaalityöstä." 

Lauri Tarasti: "Vaali- ja puoluerahoitustoimikunnan pj: Ehdokkaiden osalta on helpompi sanoa, että keskitytään vain vaalikampanjointiin, mutta puolueiden osalta varmaan on näin, että täytyy miettiä koko rahoituksen avoimuutta." 


Juonto: Seuraava ongelma: puolueiden omistamat yritykset. Kokoomus on jo yhtiöittänyt lähes koko varainkeruunsa ja muut ovat seuraamassa perässä.

(Kuva vaalitilaisuudesta)


Oulussa Kokoomuksen tilaisuuden tähti on helsinkiläinen asuntoministeri Jan Vapaavuori. Hänenkin vaalirahoituksensa kiertää Helsingin Elinkeinoelämän Kunnallispalvelu -nimisen osakeyhtiön kautta. 


Juonto: Osakeyhtiön omistaa Helsingin kokoomus. Sen tehtävä on varojen hankinta Helsingin kokoomuslaisille. Yhtiötä hallinnoivat helsinkiläispoliitikot. Yhtiö kerää vuosittain seminaari- ja ilmoitusmyynnillä reilu parisataatuhatta euroa.

Ulkopuolisten on mahdotonta tietää, kuinka suuria kokonaissummia yhdeltä tukijalta vuosittain kerätään. 

(Grafiikka: Helsingin elinkeinoelämän Kunnallispalvelu 2008 liikevaihto 235 000 euroa.)


Juonto: Osa yrityksen kautta kerätyistä tuotoista näkyy pilkottuna jo nykyisissä vaalirahoitusilmoituksissa. Osaa eivät koske mitkään läpinäkyvyysvaatimukset.

(Kuva siirtyy Turkuun.Ville Itälä avaa kävelytapahtuman, joukko lähtee Itälän johdolla sauvakävelemään.) 


Juonto: Otetaan toinen esimerkki. Ville Itälän viime eurovaalien budjetti oli 100 000 euroa. Siitä yli puolet tuli osakeyhtiöltä nimeltä Suomen kansallismedia. Yrityksen omistaa Kokoomus, ja sen toimitusjohtaja on kokoomuksen hallintopäällikkö. Kansallismedia-osakeyhtiön seminaarimyynnillä ja ilmoitustuloilla on viime vuosina kerätty yksityistä rahoitusta satojatuhansia euroja.

(Grafiikka: Kansallismedia Oy, liikevaihto 2005: 323 000 euroa, 2006: 559 000 euroa) 


Juonto: Myös ainakin Turun seudun Kokoomuksella on oma varainkeruuta harjoittava osakeyhtiönsä. Kokoomuksella ei ole haluja avata yritysten liiketoimia nykyistä tarkemmin. On selvää, että puoluerahoituksen avoimuus ei toteudu, jos tällaisten yritysten kautta kulkeva raha jää piiloon.

Tujonen: "No siis yrityksiähän täytyy kohdella samalla tavalla välittämättä siitä kuka on niin kuin yrittäjän omistaja ja se että kyllä yrityksiä koskee ihan samanlainen kirjanpitolaki kuin mitä muita tahansa toimijoita. Sellanen ajatus siitä, että yrityksiä ruvettas ylipäätään kohtelemaan eri tavalla Suomessa riippuen siitä, että kuka on sen omistaja on ehkä lähtökohtaisesti hiukan erikoinen."


Juonto: Kokoomuksen yritystoiminta on niin menestyksekästä, että se kelpaa malliksi myös muille puolueille. Myös keskusta on ryhtynyt ulkoistamaan toimintojaan, myös varainhankintaansa, uusiin yrityksiin: 

GRAFIIKKA: Apollo group oy, Apollo verkkopalvelu oy 

Lauri Tarasti: "Suuri syy siihen on tämä arvonlisäverotus, koska yhtiöillä on oikeus vähentää verosta aiheutuneita kustannuksia. Asia tulee vaikeuttamaan tätä valvontaa huomattavasti, osakeyhtiöissä on hyvin vaikea usein sanoa, millä tavalla se suhtautuu sitten puoluekoneistoon, koska hyvin normaalia on esimerkiksi tilitoimistolla, niillä on paljon muitakin asiakkaita ja omistussuhteet ovat ehkä moninaisia, ei ole niin helppoa sanoa, mikä siellä on sitä puolueosuutta ja mikä on muuta osuutta." 


Juonto: Pyysimme tähän ohjelmaan haastattelua puoluesihteeri Jarmo Korhoselta, mutta sitä ei saatu. Oikeusministeriöstä löytyy kuitenkin Keskustan vuosikirja. Se on avointa tekstiä siitä, mitä tapahtui vaalirahoituksen hulluna vuotena 2007: 

(Keskustan vuosikirja 2007: ”Erityisen hyvin onnistuttiin varainhankinnan tehostamisessa.”)


Tulkita voi, että eduskuntavaalien aikaan keskusta yritti tehdä kokoomukset: rakentaa varainhankinnasta taloudellisesti virtaviivaisen tehokkaan koneen – mutta jossain vaiheessa mopo pääsi karkaamaan ja pahasti. Tekstistä käy erittäin selväksi, että Kehittyvien Maakuntien Suomen satojentuhansien eurojen tuki keskustan ehdokkaille ei ollut koko totuus. 


Piilossa on vielä muita suoraan puoluetta tukeneita, joita nykylaki ei velvoita paljastamaan. 

(Grafiikka: Keskustan vuosikirja 2007: ”Oma varainhankinta kokonaisuudessaan kasvoi 271 000 euroa edellisvuodesta.”) 


Juonto: Kirjasta löytyy myös jälkiviisaasti hiukan huonoa harkintaa osoittava otsikko: 

Grafiikka: Keskustan vuosikirja 2007 (lukijan ääni): ”varainhankinta ja yhteiskuntasuhteiden hoito”. Sen alla kerrotaan, miten ”varainhankinnan myötä Keskustan painoarvo vahvistui luotujen yhteistyökumpanuuksien ja verkostojen kautta” 

(ESIMERKKINÄ MAASEUDUN KUKKASRAHASTOSÄÄTIÖ: ajankuvia 70-luvulta, kuvia myös nuorista keskuspoliitikoista, Esko Aho, Matti Vanhanen ja muita säätiön hallinnossa aikanaan vaikuttaneita vilahtaa nuoruuskuvissaan.) 


Juonto: Puoluerahoituksen avaamisen kannalta yritysten lisäksi hankalia ovat puolueiden läheissäätiöt, joiden toiminnan tosiasiallinen luonne on aikanaan tarkoituksella hämärretty. 

Lauri Tarasti: "Säätiöissä se on vieläkin vaikeampaa, koska säätiössä on ainoastaan säätiön peruspääoma, joka aikoinaan säätiöön on lahjoitettu, sitä sitten hallinnoi määrätty ryhmä ihmisiä. Siellä ei ole osakkeenomistajia eikä osuuksia, on vain se peruspääoma, joka on ehkä annettu 50 vuotta sitten. " 


Juonto: Otetaan esimerkki Keskustaa lähellä olevasta puolueperheestä. Jälleen yksi kummallinen nimi: Maaseudun Kukkasrahastosäätiö. Keskusta on jo viestittänyt puoluerahoitustoimikunnalle, että säätiöllä ei ole rahaliikennettä keskustan kanssa. 


Säätiötä kuitenkin johtavat keskustanuoret. 70-luvun lopulla säätiössä vaikutti muun muassa eräs valtiotieteen ylioppilas Matti Vanhanen. Johdossa ovat aikanaan toimineet myös nuoret Esko Aho, Olli Rehn ja Antti Kaikkonen.

Tyypilliseen tapaan kukkasrahastosäätiön toiminnan todellinen tarkoitus on piilotettu yleishyödyllisen nuorisotyön tukemisen taakse. Virallisesti se kuuluu näin:

(Lainaus, lukijan ääni): ” Säätiön toiminta-ajatuksena on auttaa nuorisoa kehittämään itseään ja elinolosuhteitaan sivistyksellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti sekä ympäristöään ja koko yhteiskuntaa elämiselle entistä suotuisammaksi.” 


Juonto: Todellisuudessa säätiö on vuosikymmenet jakanut apurahoja julkisesti kerrottuihin kohteisiin pienempiä ja salaisiksi jääviin kohteisiin – todennäköisesti ainakin keskustanuorille - isompia summia. 


Säätiöstä ei myönnetä haastattelua, eikä suostuta kertomaan kuinka suurilla summilla Keskustan nuoria on tuettu. Keskustanuorten historiikki kuitenkin vahvistaa, että kyseessä todella on keskustan toimintaa tukemaan perustettu organisaatio. 

”Kukkasrahaston perustaminen vuonna 48 osoittautui erittäin menestykselliseksi taloudelliseksi hankkeeksi. Se on sitä pitäen voinut tukea nuorisojärjestön taloutta merkittävällä tavalla.” 


Juonto: Kukkasrahastosäätiössä mielenkiintoista on sen nykybisnes: adressivälityksestä alkanut toiminta täyttää nykyään puolet marketin postikortti- ja lahjatavarahyllystä. Verottajan mukaan säätiö onkin käyttänyt yleishyödyllisyysasemaansa väärin verovapauden saamiseksi normaalille yritystoiminnalle. Säätiö on valittanut päätöksestä.

GRAFIIKKA: maaseudun kukkasrahastosäätiö… avustuksia 2008 317 000 euroa 


Juonto: Tästä huolimatta säätiö jakoi viime vuonna avustuksia yli 300 000 euroa. Keskustanuoret eivät suostu kertomaan, mikä osa summasta tuli heille. Se kuitenkin myönnetään, että edelleen säätiöltä saatu tuki on merkittävä. 

Kiril Häyrinen: "se on niin kuin meille elinehto, mutta ei kuitenkaan tärkein, määräävässä roolissa. Valtionapu on se, millä tätä hommaa pyöritetään."

Sidonnaisuuksien kannalta onnistuneen liiketoiminnan tuoton kanavointi puolueen järjestön toimintaan ei ole ongelma. Siksi voikin vain ihmetellä, miksi kaikki tämä salakähmäisyys.
 


Euroopan neuvoston korruption vastainen ryhmä Greco vaatii siis Suomea tekemään läpinäkyväksi puolueiden ja lähyhteisöjen kautta kiertävät lahjoitukset. Samaa avoimuutta se vaatii ammattiyhdistysliikkeen tuelta. 


Tietoa ay-liikkeen rahavirroista puolueille on vaikea hankkia. Liitot kertovat julkisesti vain pikkusummista liittojen jäsenehdokkaille ja esimerkiksi SAKn äänestysaktiivisuutta lisäävästä rahasta.

Reijo Paananen:”eduskuntavaaleissa käytettiin 350 000 euroa.” 


Juonto: Tämä ei ole koko totuus. Sdp on toimittanut oikeusministeriöön tilinpäätöksensä yhteydessä paperin, jonka alalaidasta löytyvä kohta varainhankinta on eritelty tarkemmin kuin julkisissa tilinpäätöksissä yleensä. Paperista löytyy yllättävä summa, melkein 400 000 euron toiminta-avustus suoraan Sdp:n tilille . Erittelystä paljastuu, että rahat on saatu ay-liikkeeltä. Edellisenä vuonna avustusta on saatu vielä hiukan enemmän. 


Mitä rahaa tämä on? Etsitään vastausta suoraan ammattiyhdistysliikkeen puolelta: 


MOT: "Täähän on ihan iso kohtuullinen summa, sillä tekee jo jonkinlaisen kampanjan -mitä rahaa se on? "

Reijo Paananen: ": "Täähän on ihan iso kohtuullinen summa, sillä tekee jo jonkinlaisen kampanjan ” 


MOT:” Mitä rahaa se on? ”


Reijo Paananen: ”En pysty sanomaan puolueen tileistä mitä rahaa se on"
 


MOT: "Onko se SAK:n rahaa?"

Reijo Paananen: "Ei, siinä ei ole senttiäkään SAK:n rahaa, koska SAK ei tue puolueita."


Juonto: Sosialidemokraattisen puolueen hallintopäällikkö hämmentyy kuullessaan puhelimessa, että tarkkoja tilinpäätöstietoja on päätynyt julkisuuteen. Kyse on kuulemma ay-liikkeen sosialidemokraattiryhmiltä tulleesta rahasta, jonka kanavointi emopuolueelle on pitkäaikainen perinne. 


MOT: "Mitä rahaa tällaiset rahat ovat?"

Reijo Paananen (sd): "Meidän liitoissa joissa käydään poliittisia vaaleja, eli liitossa edustettuna olevat suuntaukset saavat rahaa - - jotta ne pystyy järjestämään koulutusta jotta ne pystyy järjestämään kokouksia tää on sellaista ryhmärahaa, on varmasti mahdollista että tällasesta ryhmälle annettavasta rahasta on ollu kysymys." 


Juonto: Tällaista reittiä ammattiyhdistysliikkeen jäsenistön rahaa siis kanavoidaan suoraan puolueille.

Paananen: "Kaikki tähän liikkeeseen alun perin tullut raha on jäsenten rahaa, se että sitä on joskus onnistuttu sijoittamaan tuottoisasti on sitten toinen asia." 


MOT: "Mitkä liitot myöntävät näitä ryhmärahoja?"

Paananen: "Tästä mulla ei oo tarkkaa tietoa, mutta sen varmasti löytää kun katsoo missä meidän liitoissa on poliittiset vaalit, niin varmasti niissä kaikissa on jonkunlaiset ryhmärahat." 


MOT: "Sdp ei ole ainoa puolue jolle sataa tätä rahaa?" 

Paananen: "Mä veikkaisin, että kyllä sitä kaikki ryhmät omille ryhmilleen antavat."


Juonto: Vasemmistoliitto antaa MOT:lle tiedon, että ryhmärahaa tulee puolueelle noin 50 000 (euroa) vuodessa, mutta ei kerro, mitkä liitot rahaa antavat.

Myöskään Sdp ei suostu kertomaan minkä liittojen jäsenten rahaa sille kiertää lähes 400 000 euroa vuodessa. Kysytään SAK:n suurimpiin kuuluvalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitolta. Liitto on poliittinen: 75 prosenttia vallasta on sosiaalidemokraateilla, loput vasemmistoliitolla.

Pekka Soini: "Me myönnetään ryhmärahaa sitä myöden miten meidän edustajistossa on eri ryhmät edustettuina." 


MOT: "Mihin sitä ryhmärahaa myönnetään?"

Pekka Soini: "Ryhmärahaa myönnetään ryhmien omin kokouksiin ja koulutustilaisuuksiin. varsijaista ohjeistusta ei liitolta tule - - viime vuonna kuten yleensä, se on suurin piirtein samaa summaa, noin 386 000."


Juonto: Liitto ei suostu vahvistamaan, että näistä rahoista kanavoidaan tukea suoraan Sdp:n tilille, mutta kannattaa huomata, että asiaa ei myöskään kiistetä.

Pekka Soini: "Tuota en myöskään voi kommentoida, enkä lähde sitä asiaa selvittelemään tässä. " 


Juonto: Olennainen kysymys on, ovatko ammattiyhdistysliikkeen jäsenet hyväksyneet sen, että heidän rahaansa kierrätetään ryhmärahan nimellä puolueille.

Pekka Soini: "Edelleen vastaan siihen, että siihen kysymykseen en ole vastaamassa vaan mä vastaan siitä, että ryhmätoiminta joka on meidän liiton sisällä on nimenomaan sillä tavalla avointa, ja ollaan tietosia siitä, että se ryhmätoiminta on täällä. Siihen ryhmärahan kulkeutumiseen johonkin muualle niin siihen en ota kantaa, siitä vastaavat puolueet."


MOT: "Voitteko vastata siihen, että onko siitä käyty liiton sisällä keskustelua?" 

Pekka Soini: "Mistä?"


MOT: "Tästä ryhmärahan myöntämisestä ja sen kanavoinnista puolueelle." 

Pekka Soini: "Ei varsinaisesti ole käyty keskustelua." 

Reijo Paananen: "Jos se on sen ryhmän toimintaan annettu, ja ne ovat halunneet esimerkiks tukea jotakin kampanjaa, vaikkapa työelämään liittyvää poliittista kampanjaa, niin sillon mä pidän ihan mahdollisena, että ne ovat antaneet tällaseen toimintaan rahaa." 


MOT: "Onko se yleisessä tiedossa, että rahaa kanavoidaan myös puolueille?" 

Reijo Paananen: "Nämä ihmiset jotka sitä ryhmissä toimivat, kyllä ne päätöksen tekevät." 


Juonto: Ryhmärahaa päätyy siis Sdp:n budjettiin lähes 400 000 euroa vuosittain. Ei Sdp eivätkä liitot kerro, minkä liittojen jäsenet ovat tietäen tai tietämättään mukana Sdp:n avustamisessa.


SAK:laisille liitoille tekemästämme kyselystä kuitenkin ilmenee, että ryhmärahaa jakavat ainakin seuraavat liitot.

(Grafiikka: Julkisten ja hyvinvointialojen liitto…386 000 e ryhmärahaa, Metallityöväen liitto….n. 400 000 e yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, Palvelualojen ammattiliitto PAM….83 224 e ryhmätoimintaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, Rakennusliitto….59 400 e, Paperiliitto…ryhmärahaa, ei tietoa summasta) 


Juonto: Kenen rahaa, ja kuinka paljon siirtyy edelleen puolueiden tilille, ei tässä selviä.


Että näin helppoa on keskustella puolueiden rahoituksesta avoimesti. Ei käy kateeksi Lauri Tarastia, jonka johtaman toimikunnan pitäisi syksyyn mennessä luotsata suomalaiset puolueet ja niiden taustayhteisöt avoimuuslinjauksissaan tähän päivään.

Lauri Tarasti: "Totta kai se on monimutkaisempi kysymys kuin mitä koskee ehdokkaita. Nämä erilaiset talousjärjestelyt, osakeyhtiöt, säätiöt ja muut, niin elämä on niin monimutkaista, että ei ole helppoa, helppoa saada kaikkia tietoja, jos sitä ei haluta antaa. Mutta minusta tässä tärkeätä, kuten mainitsin, on se, että pyritään nyt avoimeen kulttuuriin, se on kaikkein tärkeintä." 


Juonto: Paine avoimuuden lisäämiseen tulee Suomeen ulkoa. Vaikka meillä ei ole kyse piilotetuista miljoonista vaan pikemminkin sadoista tuhansista, on äänestäjän kuluttajansuojaa tietää mistä raha politiikkaan tulee.


Juonto: Puolueet joutuvat raportoimaan taloudestaan lähes kaikissa länsimaissa: näistä tiukimmat vaatimukset lähtevät sitä, että n 100 euron ulkopuolisista tuloista on raportoitava. Väljimmillään velvoite on Saksassa, jossa ilmoitusraja on 10 000 euroa.


Suomi edustaa toista ääripäätä, puolueiden ei tarvitse kertoa mitään yrityksiltä, yksityishenkilöiltä tai etujärjestöiltä saadusta tuesta. Suomessa valvotaan ainoastaan julkisen puoluetuen käyttöä.

Lauri Tarasti: "Tässä on tällaisia monenlaisia periaatteellisia näkökohtia, jotka ovat vastakkain. Meillä on tähän asti ollut sellainen käsitys, että tämä toinen puoli, yksityisyyden puoli on ollut vallitseva ja tärkeämpi ja nyt tämä poliittinen kulttuuri on menossa toiseen suuntaan, yleismaailmallisesti tähän avoimempaan suuntaan kaikkialla." 

Pirkko Ruohonen-Lerner: "jos ei siinä ole mitään hävettävää, niin sithän sen voisi ihan avoimesti kertoa, että yritys X antoi 10 000 euroa tai yritys Y antoi 2 000 euroa. " 

Juonto: Kevät on yltänyt jo niin pitkälle, että Kokoomus kääntää kampanjansa kakkosvaiheeseen. 


Helsingin Korva-kampanjan avajaisissa ovat paikalla puolueen tunnetut nimet ja nousevat kyvyt. Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan kampanjarahoitusta lama ei ole leikannut. 

Autto: "70 000 euroa tällä hetkellä ja tavoitteena olis sitä vielä kasvattaa tuonne 100 000 euroon." 


Rahaa on tullut sekä paikallisilta että valtakunnallisilta yrityksiltä, mutta yksikään ei anna nimeään julkisuuteen.

Heikki Autto: "Kyllä jokaisella täytyy olla oikeus, samalla tavalla kuin äänestyspäätös, pitää vain omana tietonaan niin myöskin se, että millä tavalla haluaa olla tiettyyn rajaan asti tukemassa aatteellista toimintaa ketä haluaa tällä tavalla tukea, että kyllä niin kuin siihen oikeus pitää varata mutta kyllä ilman muuta meidän pitäis päästä sellaseen yhteiskuntaan jossa ylpeästi voitais jokainen olla tätä yhteisten asioitten hoitamista tekemässä ja demokraattista yhteiskuntajärjestystä tukea." 

Pirkko Ruohonen-Lerner: "Nyt tämän nuoren kaverin tulisi kertoa ihan reilusti, ketkä ovat ne yritykset, mitkä yritykset ovat tukeneet hänen kampanjaansa 70 000 eurolla. Kertoa ihan kaikkien nimet, niin sitten kansalaiset ja äänestäjät voivat jatkossa seurata, että saavatko nämä tukijayritykset erityiskohtelun silloin kun he asioivat kyseisen kunnan kanssa." 


MOT: Sulkeutuvatko rahahanat jos avoimuus lisääntyy?

Itälä: "Mä väitän että se ei sulkeudu mutta varmaan tulee vähän hankalammaksi varsinkin jos se keskustelu on kovin syyllistävä niin sitten menee joku aika mutta sitten kun tulee uudet säännöt niin mä uskon että aika nopeesti tilanne kuitenkin neutralisoituu ja sitten toimitaan sen mukaisesti vähän avoimemmin."

(Kuvassa lapset valitsevat muumi- ja eläinpostikortteja.) 


Juonto: Ja lopuksi suomme vielä hiukan tukea nuorille keskustalaisille Maaseudun kukkasrahastosäätiön kautta. Säätiön omistamaan Karto-konserniin kuuluu useita yrityksiä, joiden postikortit, lahjatavarat, kattaus- ja pakkaustarvikkeet ovat nykyään 20 miljoonan euron bisnes, työntekijöitä on jo yli sata ja lamasta huolimatta Jyväskylässä suunnitellaan toiminnan laajentamista. 

LOPPU.