Hyppää pääsisältöön

Suu- ja sorkkatautia Joroisissa 1959

Joroislaisen maatalon eläimissä havaittiin marraskuussa 1959 suu- ja sorkkatautia. Koko karja teurastettiin ja tila julistettiin karanteeniin.

Tietolaatikko

Suu- ja sorkkatauti on etenkin naudoilla ja sioilla esiintyvä virustauti. Se voi tarttua myös muihin eläimiin ja harvoissa tapauksissa ihmisiin. Suomessa on ollut useita suu- ja sorkkatautiepidemioita. Pahin niistä syntyi talvisodan aikana. Vuonna 2001 Englannin tautiepidemia sai kansainvälistä huomiota.

Talolle johtava tie suljettiin lääninhallituksen päätöksellä puomeilla.

Uutisfilmissä nähdään karanteenia valvova poliisipartio. Taloon pääsevät vain lääkärit, ja heidänkin on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Tiesululle on asetettu erityisillä kemikaleilla käsitelty matto, johon lääkärit pyyhkivät jalkansa poistuessaan talosta.

Piirieläinlääkärin toimesta kaikki rakennukset ja ympäristö ruiskutetaan lipeäliuoksella. Kankaasta tehty laavu ja nuotiotuli suojaavat tiesulkua vartioivia poliiseja kylmältä.

Kamera seuraa myös, kuinka naapurin karjaa rokotetaan tauteja vastaan navetassa. Talon suurikokoinen sonni vaatii nenärengasotteen ennenkuin alistuu rokotettavaksi.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto