Hyppää pääsisältöön

Ulla-Maija Paavilainen: Äkkilähtö

Romaanin päähenkilö Hanna on keski-ikäinen nainen, jolta menee hetkessä kaikki: aviomies, työpaikka, elintaso ja harvat ystävätkin.

Tietolaatikko

Ulla-Maija Paavilainen (s.1955)
Romaanit:
Sinulle luotu (2007)
Sokerisiskot (2008)
Äkkilähtö (2009)

Matkatoimistovirkailijana hän on järjestänyt unelmamatkoja kaiken kokeneille, varakkaille ihmisille, kunnes toimisto tekee konkurssin. Ulla-Maija Paavilainen kuvaa tarkasti taloudellisen vaurauden murtumista yksilöitten kautta.

Äkkilähdön ihmiset ovat yksinäisiä, jotka kohtelevat toisiaan julmasti niin työpaikalla kuin yksityisessä elämässäänkin. Päähenkilö Hanna kokee yli kolmekymppiset miehet uhkaksi työelämässä. Pahiten hänet pettää kuitenkin hyvä ystävä, entinen työkaveri, kolmekymppinen Mari. Koventunut kilpailu ajaa Paavilaisen maailmassa nais- ja mies-roolit entistä enemmän toisiaan vastaan.

Ylemmän keskiluokan elämää viettävä Hanna tekee tässä tarinassa sekä taloudellisen että henkisen konkurssin. Piikikkäät ja osuvat luonnehdinnat vauraitten ihmisten tavara- ja elämystaivaista sekä tyhjästä elämästä tekevät romaanista yhteiskunnallisen. Ulla-Maija Paavilainen kuvaa erityisesti naisia, jotka pudottuaan juuttuvat häpeän pelkoonsa ja linnoittautuvat koteihinsa. Päähenkilö Hanna on kuitenkin selviytyjä, joka löytää uuteen elämäänsä sisällön tavallisesta arjesta.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto