Hyppää pääsisältöön

Ulla-Maija Paavilainen: Äkkilähtö

Romaanin päähenkilö Hanna on keski-ikäinen nainen, jolta menee hetkessä kaikki: aviomies, työpaikka, elintaso ja harvat ystävätkin.

Tietolaatikko

Ulla-Maija Paavilainen (s.1955)
Romaanit:
Sinulle luotu (2007)
Sokerisiskot (2008)
Äkkilähtö (2009)

Matkatoimistovirkailijana hän on järjestänyt unelmamatkoja kaiken kokeneille, varakkaille ihmisille, kunnes toimisto tekee konkurssin. Ulla-Maija Paavilainen kuvaa tarkasti taloudellisen vaurauden murtumista yksilöitten kautta.

Äkkilähdön ihmiset ovat yksinäisiä, jotka kohtelevat toisiaan julmasti niin työpaikalla kuin yksityisessä elämässäänkin. Päähenkilö Hanna kokee yli kolmekymppiset miehet uhkaksi työelämässä. Pahiten hänet pettää kuitenkin hyvä ystävä, entinen työkaveri, kolmekymppinen Mari. Koventunut kilpailu ajaa Paavilaisen maailmassa nais- ja mies-roolit entistä enemmän toisiaan vastaan.

Ylemmän keskiluokan elämää viettävä Hanna tekee tässä tarinassa sekä taloudellisen että henkisen konkurssin. Piikikkäät ja osuvat luonnehdinnat vauraitten ihmisten tavara- ja elämystaivaista sekä tyhjästä elämästä tekevät romaanista yhteiskunnallisen. Ulla-Maija Paavilainen kuvaa erityisesti naisia, jotka pudottuaan juuttuvat häpeän pelkoonsa ja linnoittautuvat koteihinsa. Päähenkilö Hanna on kuitenkin selviytyjä, joka löytää uuteen elämäänsä sisällön tavallisesta arjesta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto