Hyppää pääsisältöön

Geir Rönning: Why

Kun norjalainen Geir Rönning valittiin Suomen viisuedustajaksi, sanoivat kyynikot Suomen hävinneen jopa omat viisukarsintansa. Sanoittajakin oli amerikkalainen.

Tietolaatikko

Kappaleen on säveltänyt Mika Toivanen, sanat ovat Steven Stewartin.

Aiempana vuonna lanseeratun semifinaalin ansiosta Suomi pääsi yli 10 vuoden tauon jälkeen osallistumaan viisuihin toisena vuonna peräkkäin.

Ratkaiseva äänivalta oli jälleen kansalla. Selvin luvuin edustajaksemme valittiin norjalaissyntyinen, mutta liki 10 vuotta Suomessa asunut Geir Rönning ja koskettava balladi Why.

Mika Toivasen säveltämä ja suomalaistuneen amerikkalaisen Steven Stewartin sanoittama kappale oli syntynyt edellissyksyisen Beslanin koulukaappauksen jälkitunnelmissa.

Toukokuussa Kiovassa Rönningin esitys meni kaikin puolin nappiin. Siitäkin huolimatta pisteitä kertyi vain 50 ja Suomen viisutie tyssäsi nyt jo toistamiseen semifinaaliin.

Rönningille pettymys oli aluksi kova, mutta vaihtui pian jälleen iloksi. "Viisuissa pärjääminen on oikeastaan kuin lottoa", hän mietti.

Voitto meni Kreikkaan.

Heikki Paasosen ja Jaana Pelkosen juontamassa karsintafinaalissa esiintyi myös vuoden 2002 viisuedustaja Laura Voutilainen sekä Frederik

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto