Hyppää pääsisältöön

Geir Rönning: Why

Kun norjalainen Geir Rönning valittiin Suomen viisuedustajaksi, sanoivat kyynikot Suomen hävinneen jopa omat viisukarsintansa. Sanoittajakin oli amerikkalainen.

Tietolaatikko

Kappaleen on säveltänyt Mika Toivanen, sanat ovat Steven Stewartin.

Aiempana vuonna lanseeratun semifinaalin ansiosta Suomi pääsi yli 10 vuoden tauon jälkeen osallistumaan viisuihin toisena vuonna peräkkäin.

Ratkaiseva äänivalta oli jälleen kansalla. Selvin luvuin edustajaksemme valittiin norjalaissyntyinen, mutta liki 10 vuotta Suomessa asunut Geir Rönning ja koskettava balladi Why.

Mika Toivasen säveltämä ja suomalaistuneen amerikkalaisen Steven Stewartin sanoittama kappale oli syntynyt edellissyksyisen Beslanin koulukaappauksen jälkitunnelmissa.

Toukokuussa Kiovassa Rönningin esitys meni kaikin puolin nappiin. Siitäkin huolimatta pisteitä kertyi vain 50 ja Suomen viisutie tyssäsi nyt jo toistamiseen semifinaaliin.

Rönningille pettymys oli aluksi kova, mutta vaihtui pian jälleen iloksi. "Viisuissa pärjääminen on oikeastaan kuin lottoa", hän mietti.

Voitto meni Kreikkaan.

Heikki Paasosen ja Jaana Pelkosen juontamassa karsintafinaalissa esiintyi myös vuoden 2002 viisuedustaja Laura Voutilainen sekä Frederik

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto