Hyppää pääsisältöön

A. W. Yrjänä pohtii suomalaisuutta

A.W. Yrjänä pohdiskelee Suomea ja suomalaisuutta. Mitä se on ja milloin hän itse kokee sellainen olevansa?

Toisin kuin muunmaalaiset, miettivät suomalaiset tunnetusti kovasti itseään. Yrjänän mukaan tämä on sympaaattista.

— Suomalaiset eivät ota itsestäänselvyytenä sitä, mitä suomalaiset ovat. Me ikään kuin luodaan sitä mennessämme, hän tuumaa.

Amerikkalainen tutkimus osoitti, että suomalaisessa rocklyriikassa kertoja ei useinkaan ole laulaja, vaan kansa. Myös laulut ovat osoitettu yhtenäiselle kansalle.

— Isommassa ja vanhemmassa kansakunnassa se ei enää ole mahdollista, Yrjänä miettii.

Kielimies Yrjänä arvelee jo suomen kielen tekevän meistä jotenkin kaksijakoisia. Ensin eletään kiireistä, sosiaalista aikataulutettua elämää, sitten mennään järven rantaan yksin itkemään.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto