Hyppää pääsisältöön

Pekka Tiilikainen reportterina lentohyökkäyksessä

Pekka Tiilikaisen autenttinen rintamaselostus kuvaa neuvostoliittolaisten hävittäjien hyökkäystä Märkäjärvellä alkuvuodesta 1940.

Pekka Tiilikaisen rintamaselostus alkaa tykistövalmistelun kuvauksella. Kesken selostuksen taivaalle ilmestyy kaksi Neuvostoliiton hävittäjää ja miehet pakenevat tulistusta sirpalesuojaan.

Yksi leirin miehistä saa konekiväärin luodista käsivarteensa. Tiilikainen haastattelee haavoittunutta sotilasta sirpalesuojassa, jonne hän itsekin joutuu kesken selostuksen juoksemaan.

Tiilikainen itse selviää säikähdyksellä, mutta yksi leirin miehistä, alikersantti Niemelä, haavoittuu. Luoti lävistää hänen hauiksensa.

Pekka Tiilikainen palkattiin Yleisradion toimittajaksi vähän ennen talvisotaa. Hän tuli tunnetuksi juuri rintamaselostajana ja myöhemmin Aunuksen rintamaradion toimittajana. Jatkosodan viimeisenä kesänä Tiilikainen haavoittui tykistökeskitystä selostaessaan.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto