Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Sen vapun olisin halunnut elää

Paljon ylioppilaslakkisia ihmisiä juhlimassa vappua ulkona.
Pöydät täyttyvät vappujuhlijoista (1940-luku). Paljon ylioppilaslakkisia ihmisiä juhlimassa vappua ulkona. Kuva: Yle Arkisto 1940-luku

Kuulas aamu Kaivopuistossa. Jalassa tuliterät sukat, harteilla keveä popliinitakki, päässä korvaamaton ylioppilaslakki. On vuosi 1933.

Pitkissä, valmiiksi katetuissa pöydissä odottavat simat ja tippaleivät. Mutta ensin lauletaan rullaati rullaata. Mieluummin näin kuin toisinpäin.

Vappulounaalle mennään koko perheen voimin, lapset pyhäpuvuissaan. Ulkona kadulla heitä odottavat jäätelövaunut sekä käsinpainetut kaasuilmapallot.

Kolmetoista vuotta myöhemmin tunnelmat ovat samat, mutta erilaisin maustein. Eletään tiukan säännöstelyn aikaa, sodan runtelema mutta kunniakas Suomi on saatava jälleen jaloilleen. Marssirivit ovat suorat, kun siirrytään Kauppatorilta Kaivopuistoon. 

Huhupuheiden mukaan simaa ja tippaleipiä ei tänä vuonna tarjolle liikenisi. Onneksi ne ovat vain huhupuheita.

Ullanlinnanmäeltä suunnataan takaisin keskustaan, on vappuvossikka-ajelun aika. Futuristit huristavat autoillaan.

Illalla mennään Lintsille. Pimenevässä illassa on vahva lupaus kesästä.

On vuosi 2008. Foliopallot kahisevat, lasinsirut ratisevat, lapset jäävät jalkoihin. Ullanlinnanmäki on täyttynyt katetuista pöydistä, kuppikunnat juhlivat kukin erikseen omine herkkuineen.

”Ensi vuonna tuomme varmaan paikalle oman hirsimökin," joku sanoo.

Hauskaa vappua!

Kommentit
 • Kuka kirjoittaa elämäntarinasi?

  Elämäntarinamme on sosiaalinen luomus.

  Mitkä ovat elämäsi avainkohtaukset, jotka määrittelevät sinua? Ketkä ovat eniten vaikuttaneet elämääsi positiivisesti entä negatiivisesti? Muun muassa näiden kysymysten kautta voi hahmottaa elämäntarinaansa. Mutta mikä on merkityksellistä ja millainen on hyvä tarina? Sen opimme toisiltamme ja yhteisistä tarinoista.

 • Yle Areenan ennakkokatselussa Pirjo ja Uusi päivä

  Kaksi suosikkisarjaa tarjolla nyt kirjautuneille käyttäjille

  Kaksi suosikkisarjaa on nyt katsottavissa ennakkoon Yle Areenassa kirjautuneille käyttäjille. Julkaisimme keskiviikkona uuden, järjestyksessään toisen tuotantokauden suositusta Pirjo-sketsisarjasta.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.