Hyppää pääsisältöön

Ajankohtaisen kakkosen työttömyysilta

90-luvun jättiläistyöttömyyden keskellä tehty teemailta, jossa työttömät ottavat mittaa päättäjistä. Taistelun keskiössä on työministeri Ilkka Kanerva, joka luonnehditaan ”hallituksen turhimmaksi ministeriksi”.

90-luvun suuri lama maksatettiin työttömillä. Vuonna 1992 työttömyys räjähti: kun 1989 työttömiä oli 104 000, oli luku 1992 lopussa peräti 385 000. Suurtyöttömyys antoi polttavan aiheen teemaillalle.

Ohjelmaan rakennettiin selkeä vastakkainasettelu. Mukana studiossa oli iso joukko työttömiä ja lisäksi ohjelmassa oli suora yhteys Porin työttömiin, joiden kommentit ja kysymykset nähtiin videoseinältä. Pori oli perusteltu valinta, sillä työttömyysaste oli 20%, kunnan työntekijöillä 30% ja rakennusalalla 50%. Vastaajien penkillä istui poliitikoita, työnantajia, ammattiyhdistysjohtajia ja asiantuntijoita.

Ohjelmasta muodostui työministeri Ilkka Kanervan ja työttömien kamppailu ja sanasota. Kanerva joutui suoraan myrskyn silmään, ja tunteet olivat pinnalla puolin ja toisin. Kanerva joutui ottelemaan myös Osmo Soininvaaran ja ammattiyhdistysjohtajien kanssa.

Keskustelussa oli kaksi suurta kysymystä: miksi Ahon hallitus leikkaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja miksi työllisyyslaista ja sen sisältämästä velvoitetyöllistämisestä ollaan luopumassa?

Työtön karusellisorvaaja Jouko Koivunen haastaa Kanervan heti alussa työttömyysturvan leikkauksista: ”Aina te olette tulossa työttömien kurkulle. Eikö sitä rahaa enää muualta löydy kuin työttömiltä?”

”Emme pysty selviämään lamasta Suomessa, jos kaikki pitävät kiinni kaikista saamistaan eduista”, vastaa Kanerva. ”Koska se raha, joka hallituksella on käytettävissä työttömyyden kustantamiseen, pitää nyt jakaa huomattavasti useamman kesken, joudutaan se tasaamaan tasolle, jolla se on hoidettavissa”.

Juontaja Sakari Kilpelän hiillostuksessa Kanerva joutuu kolmesti toistamaan, että hänen mielestään työttömyyspäiväraha ei ole liian hyvä.

Puhelinäänestyksessä katsojat tyrmäävät ansiosidonnaisten päivärahojen leikkaamisen: 71 % vastaan, 29% puolesta. Äänestäjiä 26 000.

Teksti: Jyrki Richt

Kommentit