Hyppää pääsisältöön

Jussi Siirilä: Juoksija

Juoksija on satiirinen kohellusromaani elämänhallinnasta ja täydellisyyden tavoittelusta. Siirilä ravistelee hauskasti lukijoiden ennakkoasenteita toisenlaisia ihmisiä kohtaan.

Tietolaatikko

Jussi Siirilä ( s. 1967 )

Teokset
Juoksija ( 2009)
Sekaisin Kreikasta ( 2008)
Hannele Laurin hampaat (2007)
Teräsrinta ( 2006)
SmartVille ( 2005)
Maurin päivä ( 2003)
Ison auton tuntu ( 2002)
Sopuli ( 2000 )

Matti Järvi on helsinkiläinen markkina-analyytikko, joka luokittelee työkseen kuluttajia. Hän on intohimoinen juoksija ja näyttää hallitsevan omaa elämäänsä muutenkin virheettömästi.

Matti häpeää juuriaan, koska hän on kotoisin Kittilästä ja on neljäsosa koltta – oikealta nimeltä Oula Näkkäläjärvi.

Matin täydelliseen elämään tulee särö, kun hänen alakertaansa muuttaa somaliperhe. Häiriöön ei niinkään ole syynä perhe sinänsä vaan Matin omat ennakkoluulot. Markkina-analysoijana Matti on arvioinut oman asuinalueensa, eivätkä sinne kuulu vierasmaalaiset tai Matin mielestä muuten sosiaalisesti arveluttavat.

Jussi Siirilä kääntää asetelmat nurin, kun hän laittaa Matin salakuljettamaan autonsa takakontissa kuusivuotiasta Osmania mummonsa luo Somaliaan. Matkasta tulee sekoilu ympäri Eurooppaa, jonka voi ymmärtää myös Matti Järven itsensäetsimismatkaksi.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto