Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Lahden piiritys

Vuonna 1994 Helsingin lääninvankilasta karkasi kaksi vankia, jotka oli tuomittu murhasta elinkautiseen vankeuteen. Pakoon he pääsivät otettuaan naisvartijan panttivangiksi. Karkureiden pakomatka päättyi Lahteen poliisipiiritykseen median seuratessa tiukasti tapahtumia.

Iäkäs liikemies oli ammuttu kylmäverisesti sänkyynsä kotonaan Helsingin Jollaksessa huhtikuussa 1992. Pitkällisten tutkimusten jälkeen selvisi, että 24-vuotias helsinkiläinen taksikuski oli palkkiota vastaan suorittanut surmatyön. Vuosi surmatyön jälkeen kolme miestä tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Noin vuoden kuluttua mies sai itselleen vankilaan salakuljetetun aseen, jolla uhaten hän pakeni yhdessä vankitoverinsa kanssa.

Muutamassa päivässä vankikarkurien jäljille päästiin. Ne johtivat erään lahtelaisen lähiön kerrostaloasuntoon. Karkureiden piiritys kesti kolmatta päivää maaliskuussa 1994 ja se oli suuren luokan poliisioperaatio ja myös suuri mediatapahtuma.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto