Hyppää pääsisältöön

Talvisodan rintamaselostuksia

Panssarijuna Sortavalan asemalla (1940). SA-kuva.

Sota-ajan radio-ohjelmissa välitetään kotijoukoille tunnelmia mm. Suojärveltä ja Kollaalta, savolaiskomppanian tuvasta ja sotavankien tietokilpailusta.

Tauno Majuri vierailee panssarijunassa Suojärvellä. Junan tehtävistä kerrotaan radiolle luonnollisesti varovasti, jottei vahingossa tulisi paljastetuksi sotasalaisuuksia.

Kollaalla JR 34:n keskuudessa tehdyssä haastattelussa komentaja eversti Teittinen kertoo joukkojen olleen taistelussa melkein tauotta yli kolme viikkoa. Nyt hän sanoo heidän lyöneen täydellisesti vihollisen valiodivisioonan.

Vihollisen tykkituli jatkui silti yhä. Reportteri pahoittelee, ettei haastatteluhetkeen ei saatu yhtään räjähdystä, vaikka niitä hetkeä aiemmin oli tavaton määrä.

Ratsumestari von Haartman ja hänen adjutanttinsa kertovat vihollisen hyökkäyksestä, jota edelsi pitkä tykistökeskitys. Adjutantti sai haavan päähänsä lennähtäneestä puhelimesta, ja tekeillä ollut lounas katosi kuin tuhka tuuleen.

Reino Palmroth eli Palle jututtaa lupsakasti savolaiskomppanian sotilaita, itsekin savvoo viäntäen. Sotilaat lähettelevät innolla terveisiä kotiin, vaikka yksi miehistä ei heti muistakaan kaikkien lastensa nimiä.

Palmroth pitää venäläisille sotavangeille tietokilpailua. Vangeilta kysytään mm. miksi joulua vietetään, kuka on Neuvostoliiton presidentti ja paljonko on 7 kertaa 8.

Ohjelman ylimielinen sävy venäläisiä kohtaan suututti ylipäällikön, joka kutsui Palmrothin Päämajan nuhdeltavaksi. Suomen propagandassa vihollisen halventaminen oli kielletty.

Palmroth haastattelee myös lentäjäupseeri Jorma Sarvantoa. Tämä saavutti loppiaisena 1940 legendaarisen maineen pudottamalla neljässä minuutissa kuusi Kuopiota pommittanutta venäläiskonetta.

Pekka Tiilikainen haastattelee talvisodan jälkeen vapautettuja suomalaisia sotavankeja. Ensimmäisessä näytteessä ovat äänessä mm. Uuraassa ja Talissa vangitut sotilaat. He kuvailevat oloja Salmin ja Systerbeckin eli Sestroretskin (Siestarjoki) leireillä.

Karanteenileirillä huhtikuussa 1940 jututetut sotilaat joutuivat vangeiksi mm. Summassa, Kivennavalla ja Perkjärvellä. He viettivät sotavankeutensa Leningradissa, Systerbeckissä ja Borovitshissa.

Lue lisää:

Tätä olivat talvisodan henki ja ihme aikalaisen silmin

Suomi taisteli itsenäisyydestään 105 päivän ajan talvella 1939–1940. Katso ja kuuntele, miten talvisodan henki sai aikaan ihmeen: näin sota 80 vuotta sitten syttyi, eteni ja päättyi.

Keskustele