
Sota-ajan radio-ohjelmissa välitetään kotijoukoille tunnelmia mm. Suojärveltä ja Kollaalta, savolaiskomppanian tuvasta ja sotavankien tietokilpailusta.
Tauno Majuri vierailee panssarijunassa Suojärvellä. Junan tehtävistä kerrotaan radiolle luonnollisesti varovasti, jottei vahingossa tulisi paljastetuksi sotasalaisuuksia.
Kollaalla JR 34:n keskuudessa tehdyssä haastattelussa komentaja eversti Teittinen kertoo joukkojen olleen taistelussa melkein tauotta yli kolme viikkoa. Nyt hän sanoo heidän lyöneen täydellisesti vihollisen valiodivisioonan.
Vihollisen tykkituli jatkui silti yhä. Reportteri pahoittelee, ettei haastatteluhetkeen ei saatu yhtään räjähdystä, vaikka niitä hetkeä aiemmin oli tavaton määrä.
Ratsumestari von Haartman ja hänen adjutanttinsa kertovat vihollisen hyökkäyksestä, jota edelsi pitkä tykistökeskitys. Adjutantti sai haavan päähänsä lennähtäneestä puhelimesta, ja tekeillä ollut lounas katosi kuin tuhka tuuleen.
Reino Palmroth eli Palle jututtaa lupsakasti savolaiskomppanian sotilaita, itsekin savvoo viäntäen. Sotilaat lähettelevät innolla terveisiä kotiin, vaikka yksi miehistä ei heti muistakaan kaikkien lastensa nimiä.
Palmroth pitää venäläisille sotavangeille tietokilpailua. Vangeilta kysytään mm. miksi joulua vietetään, kuka on Neuvostoliiton presidentti ja paljonko on 7 kertaa 8.
Ohjelman ylimielinen sävy venäläisiä kohtaan suututti ylipäällikön, joka kutsui Palmrothin Päämajan nuhdeltavaksi. Suomen propagandassa vihollisen halventaminen oli kielletty.
Palmroth haastattelee myös lentäjäupseeri Jorma Sarvantoa. Tämä saavutti loppiaisena 1940 legendaarisen maineen pudottamalla neljässä minuutissa kuusi Kuopiota pommittanutta venäläiskonetta.
Pekka Tiilikainen haastattelee talvisodan jälkeen vapautettuja suomalaisia sotavankeja. Ensimmäisessä näytteessä ovat äänessä mm. Uuraassa ja Talissa vangitut sotilaat. He kuvailevat oloja Salmin ja Systerbeckin eli Sestroretskin (Siestarjoki) leireillä.
Karanteenileirillä huhtikuussa 1940 jututetut sotilaat joutuivat vangeiksi mm. Summassa, Kivennavalla ja Perkjärvellä. He viettivät sotavankeutensa Leningradissa, Systerbeckissä ja Borovitshissa.
Katso myös
- Talvisodan ensimmäinen laukaus
- Talvisodan ensimmäinen päivä
- Talvisodan pommituksia
- Pekka Tiilikainen reportterina lentohyökkäyksessä
- Tykkien jyskettä talvisodan Taipaleella
- Suomalaisvangit eivät viihtyneet naapurin leireillä
- Talvisodan henki - mistä se tuli?
- Talvisota vei eduskunnan evakkoon Kauhajoelle
- Sörkan pojat talvisodassa
- Lataa Panssarijuna Suojärvellä mp3-tiedostona (yle.fi)
- Lataa JR 34 Kollaalla mp3-tiedostona (yle.fi)
- Lataa Ratsumestari Lars von Haartmanin haastattelu mp3-tiedostona (yle.fi)
- Lataa Palle vierailee savolaiskomppaniassa mp3-tiedostona (yle.fi)
- Lataa Sotavankien tietokilpailu mp3-tiedostona (yle.fi)
- Lataa Lentäjä-ässä Jorma Sarvanto mp3-tiedostona (yle.fi)
- Lataa Suomalaiset sotavangit kertovat 1 mp3-tiedostona (yle.fi)
- Lataa Suomalaiset sotavangit kertovat 2 mp3-tiedostona (yle.fi)
- Wikipedia: Talvisota (fi.wikipedia.org)
- Wikipedia: Kollaan taistelu (fi.wikipedia.org)
- Wikipedia: Jorma Sarvanto (fi.wikipedia.org)