Hyppää pääsisältöön

Nimeni on Moore – Roger Moore

Vaikka näyttelijälegenda Roger Mooren Bond-hahmo ei noussut kriitikoiden suosikiksi, hänen uransa salaisena agenttina kesti kunnioitettavat seitsemän elokuvaa.

Nimeni on Bond, James Bond – tästä lauseesta Roger Moore tunnetaan. Tähden juuri suomennettu omaelämäkertakin kantaa nimeä Nimeni on Moore, Roger Moore.

Bond-rooliin Moore astui 1973 Sean Conneryn jalanjäljissä. Sulavakäytöksistä näyttelijää haukuttiin tuolloin liian hienostuneeksi.

— Sain kriitikot rakastamaan minua. Jos osaat niin tee, jos et osaa niin opeta, ja jos et osaa opettaakaan, ryhdy kriitikoksi, Moore veistelee.

Action-roolit ovat kuitenkin olleet Moorelle oma hankaluutensa. Hän joutui nuorena armeijassa ampuma-aseonnettomuuteen. Se näkyi myöhemmin kiusallisesti valkokankaalla:

— Minä todella vihaan räjähdyksiä ja aseita, enkä pidä pamauksista. Räpyttelyäni täytyi leikata pois, koska en räpytä silmiä aseen lauetessa vaan jo kauan ennen sitä.

Teksti: Yle Uutiset

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto