Hyppää pääsisältöön

Tietovisa neuvostovangeille

Propagandapäällikkö Reino Palmroth tenttaa vihollisen sotavankien sivistystasoa tammikuussa 1940. Jos vanki "sattui vastamaan oikein", hänet palkittiin sikarilla.

Tietolaatikko

Reino Palmroth eli kirjailija Reino Hirviseppä tunnettiin paremmin radioviihdyttäjä Pallena. Talvisodan aikana Palmroth johti Päämajan propagandaosaston 3. toimistoa. Mannerheimin reaktioista ks. Lasse Vihonen: Radio sodissamme 1939–1945, SKS 2010, s. 108–109.

Suuri osa Suomussalmella kiinni jääneistä vangeista oli ukrainalaisia tai muita ei-venäläisiä.

Leiripäällikön mukaan vangitut eivät olleet tottuneet saunaan, ruokaan tai astioihin. Peseytymistavatkin olivat omituisia.

Kapteeni Reino Palmroth järjestää vangeille tietokilpailun. Heiltä kysytään muun muassa, missä oli määrä pitää vuoden 1940 olympiakisat, minkä valtakunnan aluetta on Kuolan niemimaa, kuka on Italian kuningas, kuka on Paavo Nurmi, montako hammasta on ihmisellä, paljonko on 7 x 8, miksi joulua vietetään ja kauanko kesti 30-vuotinen sota.

Palmroth tuhahtelee väärille arvauksille ja toteaa kysymysten olevan niin helppoja, että jokainen suomalainen voisi empimättä vastata niihin oikein.

"Eivät ole selvillä edes omista maistaan, ja silti yrittävät valloittaa muilta lisää", hän kommentoi visailijoiden heikkoja tietoja Kuolan niemimaasta.

Ohjelman ylimielinen sävy venäläisiä kohtaan suututti ylipäällikkö Mannerheimin, joka kutsui Palmrothin Päämajan nuhdeltavaksi. Puolustusvoimien propagandassa vihollisen halventaminen oli kielletty.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto