Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Kotihälytys

Vuonna 1993 Riihimäen poliisi sai ilmoituksen erään kerrostalon asukkaalta, että naapurin aviomies pahoinpitelee vaimoaan. Osoite oli poliisille jo entuudestaan tuttu. Olihan sinne hälytetty virkavalta tavan takaa.

Kyseinen pariskunta oli aloittanut viikonlopunvieton jo hyvissä ajoin torstaina toukokuun 20. päivä vuonna 1993. Pitkän alkoholittoman kauden jälkeen he päätyivät kiertämään kaupungin terasseja ja palasivat illansuussa asunnolleen.

Vuorossa ollut partio sai kotihälytyskutsun pariskunnan asunnolle, ja kokeneet poliisimiehet tiesivät, mitä odottaa. Samassa osoitteessa oli jouduttu pariskunnan myrskyisän yhteiselon vuoksi käymään yhdeksän kertaa lyhyen ajan sisällä.

Tällä kertaa poliisien mennessä sisään asuntoon, tapahtumat siellä saivat yllättävän käänteen ja toinen poliisimiehistä joutui turvautumaan aseeseen.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto