Hyppää pääsisältöön

Talvisodan pommituksia

Talvisodan syttyessä 30.11.1939 Neuvostoliitto pommitti 16 suomalaista paikkakuntaa. Kaikkiaan talvisodan aikaisissa pommituksissa kuoli hieman alle tuhat henkeä.

Tietolaatikko

Lasse Vihonen kirjoittaa kirjassaan Radio sodissamme 1939-45, että reportteri Veikko Itkonen oli Helsingin pommituksen alkaessa liikkeellä radion ääniautolla. Havaitessaan lentokoneet hän kiirehti Kruunuhaan suunnasta keskikaupungille ja selosti pommitusta linja-autoasemalla. Päätettyään selostuksensa hän vei nauhan radiotalolle. Nauhaa ei kuitenkaan lähetetty, koska Ylen johto pelkäsi sen paljastavan iskun tulokset viholliselle.

Ensimmäisen ilmahyökkäyksen tuhot Helsingissä olivat suuret. Palopommi osui linja-autoaseman läheisyydessä sijaitsevaan Maanviljelijäin Maitokeskuksen toimitaloon.

Paikalta löydettiin useita ihmisuhreja ja loukkaantuneita. Helsingissä laskettiin 91 kuolonuhria ja 236 haavoittunutta.

Toisessa äänitteessä Veikko Itkonen selostaa kuulijoille pimennetyn Helsingin tunnelmia ja haastattelee sotilaspatrullia.

Kolmas nauhoitus käsittelee joulukuussa tapahtunutta ilmahyökkäystä, jossa tuhoutui suuri sairaala. Kuolonuhrien määrä jäi näissä myöhemmissä pommituksissa vähäisemmäksi kuin sodan alussa.

L. Willebrand kuvailee katkerana Porvoon pommituksen jälkiä helmikuussa 1940: "Ryssän armeijan roistolentäjät ovat taas kunnostautuneet. Me olemme Runebergin kaupungissa, jossa eilen tiistaina ryssän lentäjät kävivät ja tekivät urotöitään."

Valma Kivitie selostaa pommituhoja Vaasan laitamilla tammikuussa 1940.

Teksti: Outi Heinonen - Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto