Hyppää pääsisältöön

Petankki on helppo ja virkistävä seurapeli

Petankki on ikivanha kuulapeli, joka sopii kevyen fyysisen rasituksensa vuoksi kuntoutustarkoitukseen. Se on halpa ja helppo seurapeli, joka tarjoaa monille ikääntyville virkistävää yhdessäoloa. Se vahvistaa myös päihderiippuvaisten pelaajien itsetuntoa onnistumiselämysten kautta.


Vaikka kuntoutuslääkärit eivät suoranaisesti suosittele petankkia kuntoutusmielessä, laji parantaa ikääntyvien motorista liikehallintaa, tasapainoa, koordinaatiota ja jopa reaktiokykyä.


Suomi on pullollaan petankkiseuroja, joissa pelaa kaikenikäisiä ihmisiä. Turkulaiset seniorit ovat tehneet lajista suorastaan erityisharrastuksensa.


Aika moni Turun Pétanque-seuran petankisti on palannut melko pian leikkauksen jälkeen harjoittelemaan heittoja. Toisille laji on merkittävä viikottainen harrastus, jossa saa heittää kuulia, kurkotella, kyykistellä ja tähdätä palloa - ja ennen kaikkea kilpailla ja tavata ystäviä.


Entinen aktiiviurheilija Kalevi Peltola, 67, on omatoimisesti kuntouttanut halvaantunutta kehoaan petankin avulla.


Toisen puolen vakava halvaantuminen 11 vuotta sitten pisti Kalevi Peltolan miettimään, mitä urheilua hän voisi harrastaa. Hän joutui opettelemaan käden toiminnot uudestaan. Kulkeminen sujui aluksi rollaattorin avulla, koska hän ei pystynyt muutoin pystyssä.


Hän harkitsi shakkia, mutta päätyi lopulta petankkiin, jossa voi liikkua jonkin verran. Hän sanoo, että petankki on hänelle terapiaa, sillä kädet ja jalat saavat hyvää harjoitusta.

Petankki on myös sormijumppaa

Turun Pétanque-seuran ikärakenne on vahvasti senioripainotteinen. Iäkkäimmät pelaajat ovat yli 80-vuotiaita. Seuran harjoituksissa käy myös Turun Sydänyhdistys ry:n jäseniä virkistymässä, sillä laji rasittaa sopivasti sydänpotilasta.


72-vuotias Onni Aro-Koivisto kertoo että, Turun Sydänyhdistyksessä pelataan talvilajina boccia ja kesällä petankkia harrastepohjalta. Boccia voi pelata mm. istualtaan. Se on petankin italialainen sisarlaji, jota pelaavat mm. vakavia vammoja saaneet pyörätuolipotilaat.


Onni Aro-Koiviston mielestä liikuntatuokio on virkistävä ja mielekäs tapa rytmittää viikkoa.


- Peli on helppo oppia eikä siinä tarvitse muistaa vaikeita sääntöjä. Kentällä olevien kannattaa rohkeasti tulla kysymään, miten peliin voi tulla mukaan.


Turun Pétanque-seurassa on myös Turvatupa ry:n kuntouttamia päihde- tai riippuvaisuusongelmaisia, joille petankki opettaa uudelleen sosiaalisen kanssakäymisen kuvioita ja parantaa elämänhallinnan taitoja.

Seurassa monen ikäisiä

Turun Pétanque-seura järjestää harjoituksia viisi kertaa viikossa. Petankkikilpailut vaativat jo hyvää kuntoa, sillä siinä saattaa kulua koko päivä aamusta iltaan.


- Seura järjestää myös jäsenten välisiä ja alueellisia kilpailuja sekä ruotsalaisen ystävyysseuran kanssa "otteluja", sanoo seuran puheenjohtaja Mirja Laine.


- Harjoitusviikkokisa on hyvin suosittu. Sitä pelataan kolme peliä kerran viikossa. Kuusitoista parasta pelaajaa pääsee sitten pelaamaan mestaruuksista, kertoo urheiluautoa vauhdikkaasti ajava seuran puheenjohtaja.


Lisätietoa ja -materiaalia petankista Ylen terveysportaalista: http://www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=liiku_ja_voi_hyvin&jutunid=5897


Toimittaja: RITA TRÖTSCHKES