Hyppää pääsisältöön

Uhrintunnistus valottaa tuntemattoman vainajan henkilöllisyyttä

Syyskuussa 1994 Estonia upposi Itämerellä. Vain pari tuntia onnettomuuden jälkeen uhrintunnistajat olivat valmiina lähtöön Vantaalla keskusrikospoliisissa. Rikostarinoita Extrassa (2005) tutustutaan uhrintunnistamiseen ja asiantuntijoihin sen takana.

Uhrintunnistajat lähetetään paikalle yleensä suuronnettomuuksien yhteydessä. Estonian lisäksi mm. Myyrmäen pommi-iskua ja tsunamia selvittämään lähetettiin uhrintunnistajat.

Tapaninpäivänä Thaimaassa vuonna 2004 sattunut tsunami surmasi yli 200 000 ihmistä. Koska uhrien joukossa oli paljon myös ulkomaalaisia, niin viranomaiset pyysivät Interpolin kautta apua uhrien tunnistamiseen.

Thaimaahan lähti 50 asiantuntijaa Suomesta. Puolet asiantuntijoista kuului vuonna 1991 perustettuun DVI - Disaster Victim Identification eli uhrintunnistusryhmään.

Tunnistustyötä tehdään mm. hammaslöytöjen ja luuston röntgenkuvausten perusteella. Uhrintunnistusyksikön tehtävänä on tunnistaa suuronnettomuuksissa kuolleiden henkilöllisyys, jotta vainaja voidaan todeta kuolleeksi.

Teksti: Seija Aunila & Ira Kolkkinen