Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

D-vitamiinin annostelu

”Onko 20 mikrogrammaa d-vitamiinia kerta-annoksena vuoden pimeään aikaan liian iso määrä? Voiko sen ottaa samaan aikaan tyydyttymättömien rasvahappojen kanssa?”

D-vitamiinin puute on oikea epidemia meillä suomalaisilla ja melkein kaikkialla muuallakin. 20 mikrogrammaa vastaa kahdeksaa sataa yksikköä, ja se on aika hyvä määrä d-vitamiinia vuorokaudessa. Asiantuntijoiden mukaan sitä voisi ottaa myös aurinkoisena aikana, sillä liiallinen saanti on kovin epätodennäköistä. Kaikkien tulisikin huolehtia d-vitamiinin saannistaan. Moniin maitotuotteisiin on nykyään lisätty d-vitamiinia, mutta se ei välttämättä yksistään riitä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.12.2015