Hyppää pääsisältöön

Jahvetin kirjelaatikon viimeinen lähetys

Jahvetin kirjelaatikko (1942).
Jahvetin kirjelaatikko (1942). Kuva: Yle kuvapalvelu. Yrjö Kilpeläinen

Yksi sota-ajan suosituimmista radio-ohjelmista oli Jahvetin kirjelaatikko. Kaikentietävän yleisneron taustalta löytyi Yrjö Kilpeläinen sekä hänen toimistonsa.

Aikansa sosiaalista mediaa parhaimmillaan edustava Jahvetin kirjelaatikko avattiin 23.8.1940. Ohjelmalla oli kaksi tehtävää: vastata suurta yleisöä pohdituttaviin kysymyksiin sekä tehdä ajankohtaista propagandaa.

Kirjelaatikko oli Valtion tiedotuslaitoksen alainen ja sen yhtenä tehtävänä oli hankkia tietoa yleisön mielialoista ja ongelmista. Se nousi nopeasti yhdeksi suosituimmista ohjelmista: kirjeitä saapui noin 100 000. Niistä jokaiseen pyrittiin vastaamaan. Kolmasosa vastauksista kuultiin radioaalloilla, loput vastaukset lähetettiin postitse kotiin.

Yrjö Kilpeläinen ei suinkaan yksin vastannut kirjeisiin vaan hänen apunaan oli kokonainen toimisto, joka ohjasi kysymykset edelleen asiantuntijoille. Väriä lähetyksiin toivat "naapurin välihuudot", joissa kunnostautui etenkin SKP:n johtoon kuulunut Armas Äikiä. Näitä väittelyitä kansalaiset rakastivat. Sanallisen maaottelun voiton korjasi kotiin luonnollisesti Jahvetti.

Jahvetin viimeinen "jorina" kuultiin loppiaisena 1945. Ystävät ja kylänmiehet, olkaapa hyvät!

Jahvetti tunnettiin jorinoistaan

Yrjö Kilpeläinen (1907-1951) oli katsantokannaltaan sosiaalidemokraatti, jonka filosofiaan kuului jyrkän eron vetäminen länsimaisen demokratian ja totalitarismin välille. Opiskeluaikoinaan hän kuitenkin oli kuulunut AKS:aan, mutta jättänyt liikkeen Mäntsälän kapinan jälkeen.

Sodan jälkeen Jahvetti nousi eräänlaiseksi sotapolitiikan symboliksi. Siitä huolimatta hän jatkoi "jorinoitaan" Suomen sosiaalidemokraatissa ja toimi kansanedustajana. Eduskunnassa hän kiinnitti jatkuvaa huomiota Yleisradioon. Hänen aloitteestaan hyväksyttiin vuonna 1948 "Lex Jahvetti", joka jätti Yleisradion hallintoneuvoston valitsemisen eduskunnalle ja loi edellytykset Hella Wuolijoen erottamiselle kesällä 1949.

Ilmoitus Jahvetin kirjelaatikon alkamisesta 23.8.1940.
Helsingin Sanomat kertoi Jahvetin kirjelaatikon avautumisesta 23.8.1940. Ilmoitus Jahvetin kirjelaatikon alkamisesta 23.8.1940. Kuva: Helsingin Sanomat. Yrjö Kilpeläinen

Lue lisää:

Jahvetti torjui vihollispropagandaa radiossa

Yrjö Kilpeläisen huippusuosittu kirjelaatikko-ohjelma tarjosi vastalääkettä liittoutuneiden propagandisteille ja piti kotimaisia mielialoja yllä.

Keskustele