Hyppää pääsisältöön

Jatkosodan pohjoisrintama 1941

Saksalais-suomalainen hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi kesä-heinäkuun vaihteessa 1941. Se pysäytettiin syyskuussa Rukajärven valtauksen jälkeen.

Ohjelma 1: Vuonnisen kylä vallattiin 14. heinäkuuta suomalaisten pyrkiessä etenemään Uhtuan kautta Vienanmerelle. Tauno Lautamatin tehdessä reportaasiaan vihollinen oli edelleen asemissa kylän toisella reunalla. Voimakkaassa keskityksessä "teatteri alkaa tulla liian kuumaksi", ja ääniauto siirretään turvallisemmalle alueelle.

Ohjelma 2: Tauno Lautamatti haastattelee suomalaissyntyistä neuvostovankia Kiestingissä, joka vallattiin 7.-8. elokuuta 1941. Elokuun lopussa JR 53 jäi Kiestingissä neuvostoarmeijan mottiin, josta se vapautui syyskuun alussa. Lautamatin haastattelema pastori kertoo Kätkäjärvellä tavatusta venäläisten ruokavarastosta ja tietä rakentavista kolhoosinaisista. Hyökkäys Uhtuan-Kiestingin suunnalla pysähtyi syyskuun alussa.

Ohjelma 3: Martti Mustonen kuvailee suomalais-saksalaisten joukkojen etenemistä Vienan Karjalan sydämeen. Kun tieverkosto on saavutettu, sissisota muuttuu suuroperaatioksi. Suuria motorisoituja yksikköjä voidaan siirrellä paikasta toiseen. Ilmavoimat partioivat vihollisen selustassa ja tulenjohtokoneet risteilevät maalien yllä. Nyt mitataan, kumman puolen patterit ampuvat paremmin.

Ohjelmat 4-5: Martti Jukola raportoi Rukajärven valtauksesta 11. syyskuuta. Kylä oli jäänyt viholliselta polttamatta, koska sille tuli "kiire livohkaan". Suomalaiset pudottivat portin päältä sirpin ja vasaran suurella rominalla ja alkoivat etsiä saunaa. Syyskuun 17:ntenä ylipäällikkö määräsi joukot pysähtymään.

Kommentit