Hyppää pääsisältöön

Jatkosodan pohjoisrintama 1941

Saksalais-suomalainen hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi kesä-heinäkuun vaihteessa 1941. Se pysäytettiin syyskuussa Rukajärven valtauksen jälkeen.

Ohjelma 1: Vuonnisen kylä vallattiin 14. heinäkuuta suomalaisten pyrkiessä etenemään Uhtuan kautta Vienanmerelle. Tauno Lautamatin tehdessä reportaasiaan vihollinen oli edelleen asemissa kylän toisella reunalla. Voimakkaassa keskityksessä "teatteri alkaa tulla liian kuumaksi", ja ääniauto siirretään turvallisemmalle alueelle.

Ohjelma 2: Tauno Lautamatti haastattelee suomalaissyntyistä neuvostovankia Kiestingissä, joka vallattiin 7.-8. elokuuta 1941. Elokuun lopussa JR 53 jäi Kiestingissä neuvostoarmeijan mottiin, josta se vapautui syyskuun alussa. Lautamatin haastattelema pastori kertoo Kätkäjärvellä tavatusta venäläisten ruokavarastosta ja tietä rakentavista kolhoosinaisista. Hyökkäys Uhtuan-Kiestingin suunnalla pysähtyi syyskuun alussa.

Ohjelma 3: Martti Mustonen kuvailee suomalais-saksalaisten joukkojen etenemistä Vienan Karjalan sydämeen. Kun tieverkosto on saavutettu, sissisota muuttuu suuroperaatioksi. Suuria motorisoituja yksikköjä voidaan siirrellä paikasta toiseen. Ilmavoimat partioivat vihollisen selustassa ja tulenjohtokoneet risteilevät maalien yllä. Nyt mitataan, kumman puolen patterit ampuvat paremmin.

Ohjelmat 4-5: Martti Jukola raportoi Rukajärven valtauksesta 11. syyskuuta. Kylä oli jäänyt viholliselta polttamatta, koska sille tuli "kiire livohkaan". Suomalaiset pudottivat portin päältä sirpin ja vasaran suurella rominalla ja alkoivat etsiä saunaa. Syyskuun 17:ntenä ylipäällikkö määräsi joukot pysähtymään.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto