Hyppää pääsisältöön

Jatkosodan pohjoisrintama 1941

Saksalais-suomalainen hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi kesä-heinäkuun vaihteessa 1941. Se pysäytettiin syyskuussa Rukajärven valtauksen jälkeen.

Ohjelma 1: Vuonnisen kylä vallattiin 14. heinäkuuta suomalaisten pyrkiessä etenemään Uhtuan kautta Vienanmerelle. Tauno Lautamatin tehdessä reportaasiaan vihollinen oli edelleen asemissa kylän toisella reunalla. Voimakkaassa keskityksessä "teatteri alkaa tulla liian kuumaksi", ja ääniauto siirretään turvallisemmalle alueelle.

Ohjelma 2: Tauno Lautamatti haastattelee suomalaissyntyistä neuvostovankia Kiestingissä, joka vallattiin 7.-8. elokuuta 1941. Elokuun lopussa JR 53 jäi Kiestingissä neuvostoarmeijan mottiin, josta se vapautui syyskuun alussa. Lautamatin haastattelema pastori kertoo Kätkäjärvellä tavatusta venäläisten ruokavarastosta ja tietä rakentavista kolhoosinaisista. Hyökkäys Uhtuan-Kiestingin suunnalla pysähtyi syyskuun alussa.

Ohjelma 3: Martti Mustonen kuvailee suomalais-saksalaisten joukkojen etenemistä Vienan Karjalan sydämeen. Kun tieverkosto on saavutettu, sissisota muuttuu suuroperaatioksi. Suuria motorisoituja yksikköjä voidaan siirrellä paikasta toiseen. Ilmavoimat partioivat vihollisen selustassa ja tulenjohtokoneet risteilevät maalien yllä. Nyt mitataan, kumman puolen patterit ampuvat paremmin.

Ohjelmat 4-5: Martti Jukola raportoi Rukajärven valtauksesta 11. syyskuuta. Kylä oli jäänyt viholliselta polttamatta, koska sille tuli "kiire livohkaan". Suomalaiset pudottivat portin päältä sirpin ja vasaran suurella rominalla ja alkoivat etsiä saunaa. Syyskuun 17:ntenä ylipäällikkö määräsi joukot pysähtymään.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto