Hyppää pääsisältöön

Amerikan Jenny

Energinen yhdeksänkymppinen Jingo Viitala sanoo olevansa ainoa suomenkielinen hillbillylaulaja ja kajauttaa siitä vakuuttavaksi todisteeksi Kulkurin valssin englanniksi.

Jenny syntyi Michiganissa (1918–2009) Viitalan perheen 15:nneksi lapseksi. Perhe oli tuolloin asunut USA:ssa kymmenen vuotta.

Lapsena tyttö karttoi hameita ja pukeutui "lumberjackiksi", leikki paljon "inttien" eli intiaanien kanssa ja lauloi kovaa. Hän alkoi kääntää suomalaisia lauluja englanniksi.

15-vuotiaana hän osti itse tienaamillaan rahoilla kitaran ja alkoi esiintyä radiossa. Tarpeen tullen laulut taittuivat joko miehen tai naisen äänellä.

Lisätienestiä tuli piirroksista, joita julkaistiin lehdissä. Itsellisestä elämästä huolimatta hän asui aikalaisittain pitkään kotona ja hoiti maatilan työt, joista keveimpiä lienee ollut "äpylipuiden" sadonkorjuu.

20-vuotiaana hän tapasi tulevan miehensä, joka ei ollut "mikään pystynokka". Miehen terveyden vuoksi he muuttivat New Mexicoon, missä Jingo nopeasti alkoi laulaa myös espanjaksi.

Ikinuori Jingo asustaa nykyisin yksin lapsuudenkotinsa lähistöllä Michiganin Toivolassa. Ystävät ympäriltä vähenevät mutta siitäkin huolimatta lentää hurtti huumori kerrassaan valloittavalla tavalla.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto