Hyppää pääsisältöön

Amerikan Jenny

Energinen yhdeksänkymppinen Jingo Viitala sanoo olevansa ainoa suomenkielinen hillbillylaulaja ja kajauttaa siitä vakuuttavaksi todisteeksi Kulkurin valssin englanniksi.

Jenny syntyi Michiganissa (1918–2009) Viitalan perheen 15:nneksi lapseksi. Perhe oli tuolloin asunut USA:ssa kymmenen vuotta.

Lapsena tyttö karttoi hameita ja pukeutui "lumberjackiksi", leikki paljon "inttien" eli intiaanien kanssa ja lauloi kovaa. Hän alkoi kääntää suomalaisia lauluja englanniksi.

15-vuotiaana hän osti itse tienaamillaan rahoilla kitaran ja alkoi esiintyä radiossa. Tarpeen tullen laulut taittuivat joko miehen tai naisen äänellä.

Lisätienestiä tuli piirroksista, joita julkaistiin lehdissä. Itsellisestä elämästä huolimatta hän asui aikalaisittain pitkään kotona ja hoiti maatilan työt, joista keveimpiä lienee ollut "äpylipuiden" sadonkorjuu.

20-vuotiaana hän tapasi tulevan miehensä, joka ei ollut "mikään pystynokka". Miehen terveyden vuoksi he muuttivat New Mexicoon, missä Jingo nopeasti alkoi laulaa myös espanjaksi.

Ikinuori Jingo asustaa nykyisin yksin lapsuudenkotinsa lähistöllä Michiganin Toivolassa. Ystävät ympäriltä vähenevät mutta siitäkin huolimatta lentää hurtti huumori kerrassaan valloittavalla tavalla.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto