Hyppää pääsisältöön

Amerikan Jenny

Energinen yhdeksänkymppinen Jingo Viitala sanoo olevansa ainoa suomenkielinen hillbillylaulaja ja kajauttaa siitä vakuuttavaksi todisteeksi Kulkurin valssin englanniksi.

Jenny syntyi Michiganissa (1918–2009) Viitalan perheen 15:nneksi lapseksi. Perhe oli tuolloin asunut USA:ssa kymmenen vuotta.

Lapsena tyttö karttoi hameita ja pukeutui "lumberjackiksi", leikki paljon "inttien" eli intiaanien kanssa ja lauloi kovaa. Hän alkoi kääntää suomalaisia lauluja englanniksi.

15-vuotiaana hän osti itse tienaamillaan rahoilla kitaran ja alkoi esiintyä radiossa. Tarpeen tullen laulut taittuivat joko miehen tai naisen äänellä.

Lisätienestiä tuli piirroksista, joita julkaistiin lehdissä. Itsellisestä elämästä huolimatta hän asui aikalaisittain pitkään kotona ja hoiti maatilan työt, joista keveimpiä lienee ollut "äpylipuiden" sadonkorjuu.

20-vuotiaana hän tapasi tulevan miehensä, joka ei ollut "mikään pystynokka". Miehen terveyden vuoksi he muuttivat New Mexicoon, missä Jingo nopeasti alkoi laulaa myös espanjaksi.

Ikinuori Jingo asustaa nykyisin yksin lapsuudenkotinsa lähistöllä Michiganin Toivolassa. Ystävät ympäriltä vähenevät mutta siitäkin huolimatta lentää hurtti huumori kerrassaan valloittavalla tavalla.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto