Hyppää pääsisältöön

Amerikan Jenny

Energinen yhdeksänkymppinen Jingo Viitala sanoo olevansa ainoa suomenkielinen hillbillylaulaja ja kajauttaa siitä vakuuttavaksi todisteeksi Kulkurin valssin englanniksi.

Jenny syntyi Michiganissa (1918–2009) Viitalan perheen 15:nneksi lapseksi. Perhe oli tuolloin asunut USA:ssa kymmenen vuotta.

Lapsena tyttö karttoi hameita ja pukeutui "lumberjackiksi", leikki paljon "inttien" eli intiaanien kanssa ja lauloi kovaa. Hän alkoi kääntää suomalaisia lauluja englanniksi.

15-vuotiaana hän osti itse tienaamillaan rahoilla kitaran ja alkoi esiintyä radiossa. Tarpeen tullen laulut taittuivat joko miehen tai naisen äänellä.

Lisätienestiä tuli piirroksista, joita julkaistiin lehdissä. Itsellisestä elämästä huolimatta hän asui aikalaisittain pitkään kotona ja hoiti maatilan työt, joista keveimpiä lienee ollut "äpylipuiden" sadonkorjuu.

20-vuotiaana hän tapasi tulevan miehensä, joka ei ollut "mikään pystynokka". Miehen terveyden vuoksi he muuttivat New Mexicoon, missä Jingo nopeasti alkoi laulaa myös espanjaksi.

Ikinuori Jingo asustaa nykyisin yksin lapsuudenkotinsa lähistöllä Michiganin Toivolassa. Ystävät ympäriltä vähenevät mutta siitäkin huolimatta lentää hurtti huumori kerrassaan valloittavalla tavalla.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto