Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset mepit työssään

Vuonna 1995 Suomen ensimmäisiä euroedustajia askarruttivat mm. suomen kielen asema ja työstä saatu palkka.

Tietolaatikko

Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995.
Ensimmäiset suomalaiset Euroopan parlamentin jäsenet valitsi eduskunta.
Euroedustajien suora kansanvaali järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran lokakuussa 1996.
Pitkäaikaisin suomalainen europarlamentikko on ollut Paavo Väyrynen, joka toimi tehtävässä 1995 – 2007.

Ensimmäiset suomalaiset euroedustajat eli mepit (MEP = Member of the European Parliament) aloittivat tehtävässään 1.1.1995.

Vaikka kaikki eduskunnan valitsemat euroedustajat olivat politiikan konkareita, oli tehtävässä aivan uudenlaisia haasteita.

Työskentely monikielisessä ja -kulttuurisessa ympäristössä oli joskus vaikeaa, ja entistä kimurantimman byrokratian kiemuroihin oli totuttava.

Ensimmäiset mepit joutuivat taistelemaan mm. äidinkielensä puolesta. Kun Marjatta Stenius-Kaukonen valitti istunnossa, etteivät suomalaiset olleet saaneet asialistaa suomeksi käännettynä, puuttui hänen puheestaan tulkkaus, jonka normaalisti olisi pitänyt kuulua muiden edustajien kuulokkeisiin.

Nolostuneena puheenjohtaja myönsi virheen, ja Stenius-Kaukonen arveli sujuvasti englanniksi vaihtaen, että viesti taisi tulla perille.

Suomen liityttyä EU:hun pohdittiin paljon sitä, mihin yhteisiä verorahoja Euroopassa käytetään. Euroedustaja Heidi Hautala nosti esiin meppien tulot ja varsinkin erilaiset kulukorvaukset, joita ei millään lailla valvottu.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto