Hyppää pääsisältöön

Verenpaine alas!
Verenpainelääkkeitä syö noin puoli miljoonaa suomalaista. Asiantuntijat väittävät, että elämäntavoilla on tekemistä verenpaineen kanssa - ja paljon. Niinpä näin kesän kynnyksellä Akuutti haastaa kaikki suomalaiset verenpaineremonttiin ei-lääkkeellisin keinoin.


- Terve verisuoni on tämmönen joustava ja sisältä puhdas ja veri virtaa reippaasti ja terhakkaasti, mutta sitten jo elämän myötä kolhuja saanut verisuoni on jäykempi ja se on vähä niin kuin ruosteinen putki, että sielläkin virtaama koko ajan heikkenee.

YLE AkuuttiJa pikkuhiljaa se menee hoitamattomana ja huonoilla elämäntavoilla ikääntymisen myötä tukkoon, sisätautien erikoislääkäri Jorma Strand kuvailee.


Jo kolmekymppisillä verenpaine on usein koholla, ja se rasittaa tarpeettoman paljon suonia. Tilastot kertovat, että työikäisistä joka toinen mies ja joka kolmas nainen kärsii liian korkeasta verenpaineesta.

Lukemat kohdalleen!-No näistä on tämmösiä lukuarvoja olemassa ja sanotaan nyt että ihanneverenpaineena voidaan pitää 120/ 80 tai sen alle, Strand kertoo.


Kohonneeksi verenpaine luokitellaan, jos yläpaine huitelee 140:ssä ja alapaine yli 90:ssä.

YLE Akuutti- Kohtuullisesti kohonnut verenpaine, sanotaan nyt vaikka 170/110, ei tunnu välttämättä vielä henkilöllä missään, että yleensä vasta sitten havahdutaan kun on jo jotain peruuttamatonta tapahtunut.


Sillä lailla on tärkeää, että verenpainetta mitataan ennakkoon ja reagoidaan myöskin näihin mittaustuloksiin, eikä mitata vaan mittaamisen vuoksi ja todetaan että onpa korkea lukema. Tai sitten saadaan joskus äärimmäisessä lepotilassa semmoisia matalia arvoja ja ajatellaan että se on riittävä, muistuttaa Strand.

Iso riskiLisää tietoa siis tarvitaan. Vain puolet meistä on perillä kovista verenpainelukemistaan. Ja noin kolmannes, jotka ovat asiasta tietoisia, tekevät jotain sen eteen.


- Ideahan tässä olisi, että hoidetaan ennen kuin joudutaan teho-osastolle ja tullaan sieltä sitten seitsemän lääkkeen kanssa pois, Strand kiteyttää.

YLE AkuuttiTylsä fakta on kuitenkin se, että korkea verenpaine voi jopa tappaa.


-Kyllä voi, ja monesti se niin tekeekin ja se voi olla sitten vaan kertalaakista ja se on siinä.


Aivohalvauksen tai sydäninfarktin riskiin voi kuitenkin vaikuttaa. Paljon on tehtävissä elämäntapoja parantamalla.


- Toisaalta on lohdullista, että jos verenpaine laskee kohtuullisesti, sanotaan 10-20 mmHg niin aivohalvausriski pitkässä ajassa puolittuu, että kyllä sillä on todella merkittävä vaikutus tähän.

Suola pois, omenaa tilalle!Vähennä suolan käyttöä. Älä osta einesruokia, ne sisältävät piilosuolaa tolkuttomasti. Näkemiin ystävämme meetvursti!


- Tuo suola on kyllä semmonen juttu, että suolaiseen ravintoonhan kyllä tottuu, mutta myöskin vähäsuolaiseen ravintoon tottuu ja sillon tuo suolainen ravinto

tuntuu suorastaan pahanmakuiselta. Että suolan käyttö kun me saatas Suomessa puolitettua, niin väestön terveys kyllä paranisi todella paljon, Strand uskoo.


YLE Akuutti-Säännöllinen liikunta ja sen ei tarvi olla mitään tämmöstä hikijumppaa, sanotaan että puoli tuntia kävelyä tai jotain tällasta liikuntaa päivittäin ja jossei ihan päivittäin, niin kuitenki useempina päivinä, niin silläki on jo merkittävä vaikutus verenpaineeseen ja sitten tää asia, että jos on ylipainoa, niin ei tarvi tulla miksikään tikuksi, mutta ihan tommonen sanotaan vaikka 5 prosentiin painonlasku, niin silläkin on jo hyvin suuri vaikutus tuohon verenpaineeseen.

Siis satakiloiselta viisikin kiloa riittää!-Ja sitten tuo omena on kyllä mahtava terveyden ylläpitäjä, että noita kun pari kappaletta syö päivässä, niin kyllä se kaikille tekee hyvää. Korvaa sillä vaikka jonkun suolaisen, rasvaisen tuotteen, niin aina vaan parempi.


Myös tupakoinnin lopettaminen tai ainakin vähentäminen voi laskea verenpainetta. Sama pätee alkoholiin.


Kun kaikkea kivaa pitäisi vältellä, ei verenpaineremontti kyllä kovin houkuttelevalta kuulosta. Mutta konstit ovat niin tehokkaita, että niitä noudattamalla moni lääkitys voidaan välttää. Tärkeintä on kuitenkin hoitaa verenpaine kuntoon, lääkkeillä tai ilman.

Kerro oma tarinasi

YLE AkuuttiOletko sinä joka kolmas nainen tai joka toinen mies? Akuutti haastaa kaikki suomalaiset verenpaineremonttiin. Kuinka juuri sinä onnistuit saamaan verenpaineesi kohdalleen tai mitä kaikkia konsteja olet jo kokeillut? Lähetä oma verenpainetarinasi osoitteella: akuutti@yle.fi.


Keräämme verenpaineen hoitoniksejä tälle sivustolle kaikkien luettavaksi. Halutessasi laita mukaan myös yhteystietosi, sillä parhaimmat verenpaineen kotihoitovinkit pääsevät mukaan syksyn lähetykseen. Nettisivuille kerätyt vinkit julkaisemme nimellä tai nimimerkillä. Toimitus pidättää oikeuden valita tekstit sekä lyhentää ja muokata niitä tarvittaessa. Toimitus ei myöskään vastaa tekstien sisällöstä. Kaikkien tarinansa lähettäneiden kesken arvomme Akuutti-tuotteita!

Julkaistut tarinat pääset lukemaan tästä!Asiantuntija: JORMA STRAND, sisätautien erikoislääkäri

Toimittaja: ANU-MAIJA KÄRJÄ

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 3.11.2015