Hyppää pääsisältöön

EU-vaalikuumetta 1996

Uudet EU-tehtävät ja paksuksi mainittu palkkapussi herättivät kiinnostusta monissa suomalaisissa ammattipoliitikoissa ja julkkiksissa.

Kokoomuksessa kävi kisaa kaksi nuorta naista Kirsi Piha ja Marjo Matikainen-Kallström. Molemmat selvittivät tiensä Brysseliin. Myös tietokilpailutietäjänä suomalaisille tutuksi tullut Jyrki Otila pääsi Euroopan parlamenttiin.

Keskustan ehdokaslistalla olivat mm. entinen kymmenottelija Petri "Elmo" Keskitalo sekä eduskunnan vuodeksi Euroopan parlamenttiin valitsema Olli Rehn. Kumpikaan ei mennyt vaaleissa läpi. Sen sijaan pitkän linjan keskustalaiset Sirkka-Liisa Anttila ja Paavo Väyrynen selvittivät tiensä Brysseliin.

SDP:ssä käytiin kisaa naiskolmikon Sinikka Hurskainen, Ulpu Iivari ja Riitta Myller kesken. Heistä Myller selvitti tiensä europarlamenttiin, jossa hän istui jo eduskunnan valitsemana.

RKP:ssa harmitti Jörn Donnerin siirtyminen SDP:n ehdokkaaksi. Puolueen ehdokkaana oli vaaleissa läpi päässeen Astrid Thorsin lisäksi mm. laulaja Arja Saijonmaa.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto