Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Kampin autopommimurha

Kauniina heinäkuisena aamuna 2002 auto räjähti Kampissa aivan Helsingin keskustassa. Autopommin räjäyttäminen osoittautui huolella suunnitelluksi murhaksi.

Pohjoisella Rautatienkadulla räjähtäneessä autossa oli yksi mies, joka kuoli välittömästi.

Viereisellä kaistalla olevassa autossa ollut mies sai lieviä vammoja, ja räjähtäneen auton edessä ollut matkailuauto vahingoittui, mutta sen matkustajat eivät loukkaantuneet.

Poliisitutkimuksissa selvisi, että auto räjäytettiin dynamiitista tehdyllä räjäytepakkauksella, johon suunniteltu kauko-ohjain löytyi surmapaikalta.

Koska räjähdys sattui aamulla työmatkaliikenteen aikaan keskeisellä paikalla, loukkaantuneita olisi voinut olla enemmän. Oli myös ihme, etteivät räjähdyksessä lentäneet lukuisat sirpaleet tehneet juurikaan vahinkoa.

Media ehti arvailla räjähdyksen johtuneen poliittisista tai uskonnollisista syistä, terrorismiakin epäiltiin. Tapaus kiinnosti mediaa maailmallakin.

Räjähdys paljastui kuitenkin harkituksi murhaksi, jonka kohteena oli ollut autossa istunut mies. Poliisitutkinta oli pitkä ja haastava, mutta lopulta useita henkilöitä koskettanut rikosvyyhti selvisi ja tekijät tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Mielenkiitoista tapauksessa oli sekin, että tekijöillä ei ollut rikos- eikä huumetaustaa vaan kaikki olivat näennäisen nuhteettomia, työssäkäyviä ihmisiä.

Teksti: Susanna Kokkola

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto